KESAHAN MODUL PEMBANGUNAN KARAKTER BERDASARKAN COGNITIVE BEHAVIORAL THERAPY-HEALING: VALIDITY OF THE CHARACTER DEVELOPMENT MODULE BASED ON COGNITIVE BEHAVIORAL THERAPY-HEALING - Suyot, Rosli; Arip, Muhammad Aziz Shah Mohamed (INTERNATIONAL JOURNAL OF EDUCATION, PSYCHOLOGY AND COUNSELLING (IJEPC), 2025)
Artikel ini membincangkan kesahan Modul Pembangunan Karakter Berdasarkan Cognitive Behavioral Therapy – Healing (MPKCBT-H). MPKCBT-H ini dibina untuk membantu pengamal kaunseling di sekolah menengah khususnya guru bimbingan dan kaunseling (GBK) menjalankan aktiviti kelompok bagi membangunkan karakter murid sekolah menengah secara holistik. Model Kekuatan Karakter (Character Strength Model) oleh Paterson dan Seligmen 2004 digunakan sebagai kerangka pembangunan karakter murid secara holistik. Teori Terapi Tingkah Laku Kognitif- Penyembuhan (Cognitive Behavioral Therapy – Healing, CBT-H) oleh Widing & Milne, 2008 dan Mohd Aziz Shah, 2017, digunakan sebagai pendekatan kaunseling bagi membangunkan aspek karakter murid sekolah menengah. Bagi mengukur kesahan kandungan, perakuan kesahan oleh lapan orang pakar telah digunakan. Dapatan kajian menunjukkan bahawa MPKCBT-H mempunyai nilai indeks kesahan kandungan yang tinggi iaitu 91.5 peratus. Kesimpulanya, MPKCBT-H merupakan satu sumbangan baharu yang bermakna kepada bidang kaunseling di Malaysia serta sesuai digunakan dalam konteks tempatan. Modul ini boleh digunakan oleh guru bimbingan dan kaunseling mahupun fasilitator sebagai salah satu alternatif intervensi pembangunan karakter terhadap pelajar sekolah menengah. This article discusses the validity of the Character Development Module Based on Cognitive Behavioral Therapy – Healing (MPKCBT-H). MPKCBT-H was developed to assist counseling practitioners in secondary schools, particularly guidance and counseling teachers (GBTs), in conducting group activities to foster holistic character development among secondary school students. The Character Strength Model by Paterson and Seligman (2004) serves as the framework for holistic student character development. The Cognitive Behavioral Therapy – Healing theory (CBT-H) by Widing & Milne (2008) and Mohd Aziz Shah (2017) is employed as the counseling approach to develop aspects of secondary school students' character. To ensure content validity, certification by eight experts was utilized. Study findings indicate that MPKCBT-H has a high content validity index of 91.5%. In conclusion, MPKCBT-H represents a significant new contribution to the counseling field in Malaysia and is suitable for local contexts. This module can be utilized by guidance and counseling teachers or facilitators as an alternative character development intervention for secondary school students.