JENIS DAN KEPENTINGAN PENTERJEMAHAN BAHASA TAMIL: SATU META-ANALISIS: TYPES AND SIGNIFICANCE OF TAMIL LANGUAGE TRANSLATION: A META-ANALYSIS - Rengganathan, Vimona; Sivanadhan, Ilangkumaran (INTERNATIONAL JOURNAL OF EDUCATION, PSYCHOLOGY AND COUNSELLING (IJEPC), 2025)
Kajian ini membentangkan satu meta-analisis mengenai jenis dan kepentingan penterjemahan Bahasa Tamil dengan memberi fokus kepada dimensi linguistik, budaya, pendidikan, ekonomi, dan sosial. Melalui analisis sistematik terhadap artikel jurnal, buku, prosiding dan laporan penyelidikan, empat tema utama dikenal pasti, iaitu jenis penterjemahan, peluang pekerjaan, faedah penterjemahan, serta peranan dan kepentingannya dalam masyarakat. Hasil dapatan menunjukkan bahawa penterjemahan Tamil merangkumi pelbagai bentuk seperti intralingual, interlingual, transliterasi, adaptasi dan transkreasi, yang masing-masing mempunyai fungsi tersendiri bergantung kepada konteks dan audiens. Selain membuka peluang kerjaya yang luas dalam sektor kerajaan, penerbitan, persidangan antarabangsa dan kehakiman, penterjemahan juga terbukti memberi faedah besar dalam aspek pemeliharaan budaya, komunikasi global, perkembangan pendidikan, serta pembangunan kognitif. Secara keseluruhannya, penterjemahan Tamil bukan sekadar aktiviti linguistik, tetapi berperanan sebagai instrumen perpaduan, wahana budaya, dan medium kesinambungan identiti masyarakat dalam era globalisasi. This study presents a meta-analysis on the types and significance of Tamil language translation, focusing on linguistic, cultural, educational, economic, and social dimensions. By systematically analyzing journal articles, books, conference proceedings, and research reports, four main themes were identified: types of translation, employment opportunities, benefits of translation, and its roles and significance in society. Findings reveal that Tamil translation encompasses diverse approaches such as intralingual, interlingual, transliteration, adaptation, and transcreation, each serving specific purposes depending on context and audience. Beyond offering extensive career opportunities in government, publishing, international conferences, and the judiciary, translation has proven to contribute significantly to cultural preservation, global communication, educational development, and cognitive growth. Overall, Tamil translation is not merely a linguistic activity but serves as an instrument of unity, a cultural medium, and a channel for sustaining identity in the era of globalization.