NILAI DAN AKHLAK DALAM PEMBENTUKAN JATI DIRI MUSLIM PELAJAR PINTAR DAN BERBAKAT: VALUES AND MORAL ETHICS IN THE FORMATION OF MUSLIM IDENTITY AMONG GIFTED AND TALENTED STUDENTS - Kiflee, Che Suriani; Hassan, Siti Aishah; Razak, Nor Farhah (INTERNATIONAL JOURNAL OF EDUCATION, PSYCHOLOGY AND COUNSELLING (IJEPC), 2026)
Kajian ini bertujuan meneliti peranan nilai dan akhlak dalam pembentukan jati diri Muslim dalam kalangan pelajar pintar dan berbakat (PPB). Seramai 50 orang PPB dari Kolej PERMATA@Pintar Negara, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Kampus Bangi terlibat sebagai sampel kajian. Data dikumpulkan melalui soal selidik merangkumi kefahaman nilai dan akhlak Islam serta pembentukan jati diri Muslim, dan dianalisis menggunakan statistik deskriptif (min dan sisihan piawai) melalui perisian SPSS. Dapatan kajian menunjukkan tahap kefahaman nilai Islam berada pada tahap persetujuan yang sangat tinggi (M = 4.69, SP = 0.47), manakala kefahaman nilai akhlak berada pada tahap persetujuan yang tinggi (M = 4.38, SP = 0.71). Pembentukan jati diri Muslim PPB juga mencatatkan tahap persetujuan yang sangat tinggi (M = 4.68, SP = 0.58). Secara keseluruhan kajian ini membuktikan bahawa nilai dan akhlak memainkan peranan penting dalam pembentukan jati diri Muslim pelajar pintar dan berbakat. This study aims to examine the role of values and morals in the formation of Muslim identity among gifted and talented students (GTS). A total of 50 GTS from Kolej PERMATA@Pintar Negara, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Bangi Campus, were involved as the study sample. Data were collected through a questionnaire measuring the understanding of Islamic values, Islamic morals, and the formation of Muslim identity, and were analysed using descriptive statistics (mean and standard deviation) through SPSS software. The findings indicate that the level of understanding of Islamic values among GTS is at a very high level of agreement (M = 4.69, SD = 0.47), while the understanding of Islamic morals is at a high level of agreement (M = 4.38, SD = 0.71). The formation of Muslim identity among GTS also recorded a very high level of agreement (M = 4.68, SD = 0.58). Overall, the results of this study indicate that values and morals play an important role in shaping the Muslim identity of gifted and talented students.