AYAT KURSI SEBAGAI TERAPI KOGNITIF TAUHIDI: ANALISIS TAFSIR DAN PSIKOLOGI KOGNITIF: AYAT AL-KURSI AS A TAWHIDI COGNITIVE THERAPY: AN ANALYSIS FROM QUR’ANIC EXEGESIS AND COGNITIVE PSYCHOLOGY - Tahir, Ammar Abdullah; Abdullah, Saufi (INTERNATIONAL JOURNAL OF EDUCATION, PSYCHOLOGY AND COUNSELLING (IJEPC), 2026)
Kajian ini meneliti Ayat Kursi (Surah al-Baqarah 2:255) sebagai asas kepada model Terapi Kognitif Tauhidi yang berpaksikan epistemologi wahyu. Berasaskan analisis tafsir klasik seperti al-Tabari, al-Qurtubi dan Ibn Kathir, serta tafsir kontemporari seperti Sayyid Qutb dan Muhammad al-Sha'rawi, kajian ini mengintegrasikan dimensi tauhid dengan kerangka psikologi kognitif moden, khususnya konsep schemas, core beliefs dan cognitive restructuring dalam pendekatan Cognitive Behavioural Therapy (CBT). Menggunakan metodologi analisis dokumen kualitatif dan pendekatan tafsir maudhu‘i, kajian memetakan struktur makna Ayat Kursi kepada kategori psikologi kognitif bagi mengenal pasti fungsi terapeutiknya. Dapatan kajian menunjukkan bahawa Ayat Kursi mengandungi empat elemen utama yang membentuk struktur Terapi Kognitif Tauhidi: (1) pengukuhan core belief tauhidi melalui penegasan sifat Allah sebagai al-Ḥayy dan al-Qayyūm, (2) penghapusan distorsi kognitif berkaitan ketakutan dan catastrophizing melalui jaminan pengawasan Ilahi, (3) pemulihan kawalan diri berasaskan konsep tawakal, dan (4) penstrukturan semula makna hidup melalui kesedaran rububiyyah dan keterbatasan ilmu manusia. Kajian ini mengemukakan model awal yang dinamakan Tauhidi Cognitive Restructuring (TCR) sebagai kerangka psikoterapi Islam berasaskan wahyu, yang bukan sekadar adaptasi model Barat tetapi lahir daripada analisis struktur makna ayat al-Qur’an itu sendiri. Implikasi kajian mencadangkan bahawa Ayat Kursi berpotensi dijadikan modul intervensi dalam kaunseling dan psikoterapi Islam kontemporari bagi menangani isu kebimbangan, tekanan emosi dan kekosongan makna hidup dalam kalangan individu Muslim. This study examines Ayat al-Kursi (Surah al-Baqarah 2:255) as a foundational framework for a Tawhidi Cognitive Therapy model grounded in revelational epistemology. Drawing upon classical exegetical works such as al-Tabari, al-Qurtubi, and Ibn Kathir, as well as contemporary interpretations by Sayyid Qutb and Muhammad al-Sha'rawi, the study integrates tawhidi theological dimensions with modern cognitive psychology, particularly the concepts of schemas, core beliefs, and cognitive restructuring within the framework of Cognitive Behavioural Therapy (CBT). Employing a qualitative document analysis and a thematic (mawdu‘i) exegetical approach, the research maps the semantic structure of Ayat al-Kursi onto cognitive psychology categories in order to identify its therapeutic functions. The findings indicate that Ayat al-Kursi encompasses four principal elements that construct a Tawhidi Cognitive Therapy structure: (1) the strengthening of tawhidi core beliefs through affirming Allah’s attributes as al-Ḥayy (The Ever-Living) and al-Qayyūm (The Sustainer), (2) the elimination of cognitive distortions related to fear and catastrophizing through divine assurance of constant vigilance, (3) the restoration of self-regulation based on the concept of tawakkul (trust in Allah), and (4) the reconstruction of life meaning through awareness of Allah’s rubūbiyyah and the limitations of human knowledge. This study proposes an initial model termed Tauhidi Cognitive Restructuring (TCR) as a revelation-based Islamic psychotherapy framework. Unlike mere adaptations of Western models, this framework emerges directly from the structural meaning of a Qur’anic verse itself. The study suggests that Ayat al-Kursi holds strong potential to serve as a cognitive intervention module within contemporary Islamic counseling and psychotherapy, particularly in addressing anxiety, emotional distress, and existential meaninglessness among Muslim individuals.