SEKULARISME: FAKTOR, PENYEBARAN DAN LANGKAH MENGATASINYA DARI SUDUT PANDANG ISLAM SECULARISM: THE PROPAGATED FACTORS AND STEPS TO OVERCOME FROM THE ISLAMIC PERSPECTIVE - Mohd Yusri Bin Ibrahim (INTERNATIONAL JOURNAL OF HUMANITIES, PHILOSOPHY AND LANGUAGES (IJHPL), 2024)
Kertas kerja ini membincangkan isu sekularisme yang dihadapi umat Islam hari ini. Fenomena menyerang pemikiran Barat terhadap Muslim adalah membimbangkan. Ideologi yang menyesatkan (Ghazwah al-fikr) yang melanda fikiran Muslim di kebanyakan negara Islam selepas fasa kolonialisme Barat. Hasil dari pelbagai kepercayaan yang dinyatakan terbuka kepada nilai-nilai Islam yang tinggi dan murni sebagai sekularisme, liberalisme, materialisme dan feminisme yang menafikan kewujudan sistem Islam memerintah ummah. Kajian ini melibatkan kajian kualitatif hasil ulama Islam yang dilakukan melalui data penyelidikan dan maklumatnya. Dengan demikian, artikel ini mengkaji fenomena serangan pemikiran Barat terhadap fikiran Muslim khususnya sejarah dan memahami kemunculan sekularisme di Barat, ciri-ciri dan ajaran doktrin, dan bentuk penyerapan dalam bidang kehidupan dan implikasi atau kesan ke atas supremasi agama dan langkah mengatasi dari perspektif Islam.