KONSEP DAN FALSAFAH SASTERA ISLAM MENGIKUT PROFESOR DR ALI HASJMY - Adli Yaacob; Mirza Farzana Muhammad Fauzi (INTERNATIONAL JOURNAL OF HUMANITIES, PHILOSOPHY AND LANGUAGES (IJHPL), 2024)
Kajian ini berkaitan dengan konsep sastera Islam yang digagaskan oleh Ali Hasjmy. Beliau merupakan tokoh ulama, sasterawan dan ahli politik di Acheh, Indonesia. Pengkhususan beliau adalah di dalam bidang intelektual dan menyandang jawatan sebagai Dekan Fakulti Dakwah IAIN Ar-Raniry Banda Acheh pada tahun 1968. Dalam karya-karya beliau, banyak menceritakan tentang peranan para sasterawan menerapkan unusr-unsur Islam dalam setiap karya mereka sama ada secara langsung atau tidak langsung. Beliau juga banyak menceritakan tentang pengaruh Islam dalam karya-karya kesusasteraan Indonesia. Dalam masa yang sama, beliau juga turut menjelaskan tentang pengertian Islam yang sebenar menurut pandangan ulama dan sarjana Islam. Beliau juga sangat menitik beratkan nafas Islam dalam setiap karya sastera dan mempunyai prinsip Islam yang tersendiri terhadap kesusateraan Indonesia.