APLIKASI KAEDAH QAWALIB BAGI MENINGKATKAN KEMAHIRAN MEMBINA AYAT MUDAH DALAM BAHASA ARAB MUA’SIROH MURID-MURID TINGKATAN DUA SEKOLAH AGAMA MENENGAH HULU LANGAT, CHERAS, SELANGOR - Azlan Shaiful Baharum; Siti Munyra Alhaj Md Zyadi, (INTERNATIONAL JOURNAL OF HUMANITIES, PHILOSOPHY AND LANGUAGES (IJHPL), 2024)
Kajian kes selama 4 minggu ini bertujuan untuk melihat keberkesanan kaedah qawalib untuk meningkatkan kemahiran membina ayat mudah dalam bahasa Arab Mu’asiroh dalam kalangan murid sekolah menengah agama. Sampel kajian ini adalah 32 orang pelajar Tingkatan 2 Tarmizi yang sedang belajar di Sekolah Agama Menengah Hulu Langat (Sekolah Kluster Kecemerlangan). Borang kaji selidik diedarkan kepada sampel kajian untuk melihat respon mereka terhadap minat dan keupayaan membina ayat dalam bahasa Arab. Hasil dapatan kajian mendapati bahawa mereka sangat berminat terhadap bahasa Arab tetapi kekangan dalam mendapatkan perbendaharaan kata yang sesuai dan kekurangan perkataan untuk membina ayat yang gramatis dalam bahasa Arab. Diharapkan dengan kaedah yang dicadangkan, pelajar dapat mengaplikasikannya dalam sesi pembelajaran dan meminimumkan kelemahan mereka menulis ayat dalam Bahasa Arab.