METAFORA AL-’ISTICA:RAT AL-TAMTHI:LIYYAT DALAM HADIS RASULULLAH S.A.W - Mohamad Syukri Abdul Rahman; Haji Mohammad Seman, (INTERNATIONAL JOURNAL OF HUMANITIES, PHILOSOPHY AND LANGUAGES (IJHPL), 2024)
Hadis Rasulullah s.a.w pula merupakan jawamic al-kalim yang mempunyai ciri-ciri bahasa yang istimewa dan tersendiri. Para ulama semenjak zaman dahulu lagi mengambil berat dan memberi perhatian terhadap balaghah hadis. Bagaimanapun, kajian secara khusus mengenai balaghah al-hadith hanya ditemui setelah terbitnya kitab al-Majazat al-Nabawiyyah karangan al-Sharif al-Radiyy (359 – 406H). Beliau telah mengumpulkan sebanyak 360 hadis Nabi s.a.w dalam kitabnya dengan menjelaskan ciri-ciri al-Isticarah serta keindahan bahasa dan sastera yang unik lagi halus. Selain dari kitab tersebut, perbincangan tentang balaghah al-hadith juga ditemui pada kitab al-Fa’iq Fi Gharib al-Hadith karangan al-Zamakhshariyy dan kitab-kitab syarah hadis seperti cUmdah al-Qari karangan Imam Badruddin al-cAyni. Berdasarkan penyelidikan, penulis dapati kajian-kajian di peringkat Sarjana dan Doktor Falsafah di Universiti Malaya, Universiti Kebangsaan Malaysia dan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia sebelum ini kebanyakannya berkaitan balaghah al-Qur’an dan amat sedikit menyentuh tentang balaghah al-hadith. Berdasarkan perkembangan di atas, kajian ini akan cuba menganalisis al-’Istica:rat al-Tamthi:liyyat dalam beberapa hadis pilihan daripada kitab Riyad al-Salihin. Antara tujuan analisis tersebut adalah untuk melihat dengan lebih dekat keunikan al-’Istica:rat al-Tamthi:liyyat di dalam hadis Rasulullah s.a.w. dalam menyampaikan maksud kepada para pendengar. Dapatan kajian ini diharap akan menyumbang kepada perkembangan penghayatan ilmu hadis dan balaghah Arab di bumi Malaysia tercinta.