KAJIAN PENCAPAIAN OBJEKTIF PENDIDIKAN PROGRAM (PROGRAMME EDUCATIONAL OBJECTIVES – PEO) BAGI PROGRAM DIPLOMA KEJURUTERAAN PERKHIDMATAN BANGUNAN - Lukman Nul Hakim Md Terasid; Redzuan Safri Abdul Rahman; Muhammad Hanis Ali (INTERNATIONAL JOURNAL OF INNOVATION AND INDUSTRIAL REVOLUTION (IJIREV), 2024)
Pendidikan di institut pengajian tinggi Malaysia pelu mendapat akreditasi dari badan yang bertanggungjawab seperti Malaysia Qualification Agency (MQA) dan Engineering Technology Accreditation Council (ETAC) bagi memastikan kebolehpasaran graduan terjamin. Maka dengan itu, pihak ETAC meminta program agar menerangkan proses untuk semakan berkala dan semakan bagi Programme Educational Objectives (PEO) bagi menentukan sejauh mana pihak indusri terlibat dalam kerjaya graduan yang sedang bekerja dengan mereka. Terdapat dua objektif yang igin dicapai iaitu mengenalpasti persepsi alumni terhadap pencapaian Programme Educational Objectives (PEO) dan menentukan aras pencapaian setiap PEO yang telah dicapai oleh alumni. Sasaran bagi kajian ini adalah graduan seramai 35 orang yang mengikuti program Diploma Kejuruteraan Perkhidmatan Bangunan di Politeknik Kuching Sarawak yang telah bergraduasi selama 5 tahun. Soal selidik secara Google Forms dan telah di email kepada graduan terlibat untuk dilengkapkan.Hasil dari kajian mendapati bahawa persepsi pelajar terhadap semua PEO program adalah sangat baik dengan skor pencapaian adalah 90 ke atas. Dimana aras pencapaian PEO 2 iaitu menjadi ketua atau ahli pasukan untuk menyokong peranan mereka dalam industri adalah paling tinggi di antara keempat-empat PEO.