PENGGUNAAN ALAT BANTU MENGAJAR (ABM) BAGI KURSUS DUG30023 GREEN TECHNOLOGY COMPLIANCE: KAJIAN DILAKUKAN DI POLITEKNIK KUCHING SARAWAK - Mohd Firdaus Mustakim Yahya, (INTERNATIONAL JOURNAL OF INNOVATION AND INDUSTRIAL REVOLUTION (IJIREV), 2024)
Penggunaan model replika teknologi hijau sebagai alat bantu mengajar untuk membantu para pelajar memahami jenis-jenis teknologi hijau yang berasaskan sumber yang boleh diperbahrui yang ada di dalam kursus DUG30023 Green Technology Compliance. Kursus DUG30023 Green Technology Compliance merupakan kursus yang ditawarkan oleh Politeknik. Di Politeknik Kuching Sarawak, kursus ini diambil oleh pelajar Diploma Pengurusan Perniagaan dan pelajar Diploma Geomatik. Melalui kursus ini, pelajar didedahkan dengan amalan hijau serta kesan-kesan yang telah dan akan terjadi berkaitan dengan alam sekitar. Model replika teknologi hijau ini dihasilkan dengan menggunakan bahan-bahan terpakai seperti kotak, botol plastik dan polistrin. Model replika mini ini menyediakan jenis-jenis teknologi hijau seperti Sistem Penuaian Air Hujan (SPAH), kincir angin dan sistem fotovoltaik. Selain itu, ia juga menyediakan kod QR yang menyambungkan kepada video berkenaan teknologi hijau tersebut. Video ini dihasilkan menggunakan Powtoon bagi menarik perhatian para pelajar untuk menontonnya. Selain itu, terdapat juga kod QR yang menyambungkan kepada borang soal selidik bagi mengkaji keberkesanan model replika mini dalam pengajaran dan pembelajaran.