KEPERLUAN DALIHAN KEPENTINGAN AWAM DALAM UNDANG-UNDANG HAK CIPTA DI ERA TEKNOLOGI MAKLUMAT - Ahmad Shamsul Abd Aziz; Nor Azlina Mohd Noor; Khadijah Mohamed (INTERNATIONAL JOURNAL OF LAW, GOVERNMENT AND COMMUNICATION (IJLGC), 2024)
Undang-undang hak cipta memasuki cabaran baharu di era teknologi maklumat. Ini kerana, pelbagai cabaran perlu dihadapi dalam mengawal pelanggaran hak cipta di Internet. Matlamat suatu undang-undang hak cipta digubal adalah untuk kepentingan awam. Namun, ia tidak seharusnya mengenepikan hak pemunya hak cipta itu sendiri. Justeru, keseimbangan perlu ada dalam menjaga hak pemunya hak cipta dan pada masa yang sama, masyarakat juga dapat menggunakan karya tersebut Isu yang perlu diambil perhatian adalah sama ada wujud keperluan untuk menggubal peruntukan khusus mengenai kepentingan awam dalam undang-undang hak cipta. Ini adalah kerana di Malaysia, kepentingan awam tidak dijadikan sebagai suatu peruntukan khusus yang berkaitan dengan dalihan di bawah Akta Hak Cipta 1987. Walau bagaimanapun, frasa kepentingan awam ada termaktub dalam beberapa peruntukan di bawah Akta Hak Cipta 1987. Dalam menjustikasikan keperluan dalihan kepentingan awam dalam undang-undang hak cipta khususnya di era teknologi maklumat, artikel ini membincangkan tentang teori kepentingan awam dan teori teknologi maklumat. Artikel ini menggunakan kaedah penyelidikan undang-undang secara penyelidikan perpustakaan. Artikel ini merumuskan bahawa sungguhpun tiada peruntukan khusus mengenai kepentingan awam di dalam Akta Hak Cipta 1987, ia tidaklah dengan sendirinya menolak Artikel 8 dalam Perjanjian TRIPS kerana kepentingan awam itu tersirat dalam dalihan-dalihan hak cipta. Oleh itu, tiada keperluan untuk mewujudkan peruntukan khusus kerana dalihan-dalihan hak cipta yang sedia ada adalah memadai dan tugas mahkamah yang akan menentukan sama ada penggunaan dalihan tersebut dibenarkan ataupun tidak.