POTENSI WAKAF PERTANIAN TERHADAP KELESTARIAN KETERJAMINAN MAKANAN DI MALAYSIA - Farahdina Fazial; Sakinatul Raadiyah Abdullah; Noor Hidayah Kasim; Ahmad Yumni Abu Bakar; Md Saufi Abdul Hamid (INTERNATIONAL JOURNAL OF LAW, GOVERNMENT AND COMMUNICATION (IJLGC), 2024)
Isu bekalan makanan dalam negara melibatkan keperluan untuk memastikan ketersediaan dan akses kepada makanan yang mencukupi bagi sesebuah negara. Pemerkasaan wakaf pertanian dilihat sebagai satu alternatif yang boleh diketengahkan untuk projek pertanian dan perladangan di Malaysia memandangkan banyak tanah-tanah wakaf tidak dibangunkan dengan sebaiknya. Oleh itu, objektif kajian ini adalah untuk mengenalpasti kaedah-kaedah pembangunan tanah wakaf untuk tujuan pertanian. Kedua, menganalisis potensi pembangunan wakaf pertanian yang dibangunkan untuk kelestarian keterjaminan makanan di Malaysia. Kaedah pengumpulan data dalam kajian ini adalah berdasarkan kaedah perpustakaan melalui penelitian kepada artikel dan penyelidikan terdahulu. Hasil kajian mendapati, pembangunan wakaf pertanian dilihat dapat meningkatkan bekalan makanan dalam Negara dan secara tidak langsung dapat menyediakan ruang pekerjaan kepada golongan memerlukan.