ANALISIS HIBAH DAN WASIAT SEBAGAI ALTERNATIF PERANCANGAN HARTA PUSAKA BAGI MUALAF: AN ANALYSIS OF HIBAH AND WASIYYAH AS ALTERNATIVE ESTATE PLANNING MECHANISMS AMONG MUSLIM CONVERTS - Ghazali, Siti Fadhilah; Ismail , Suharne; Abu Kasim, Naimah (INTERNATIONAL JOURNAL OF LAW, GOVERNMENT AND COMMUNICATION (IJLGC), 2025)
Islam sebagai agama yang sempurna telah menentukan cara-cara pemilikan harta yang sah menurut hukum Syarak seperti pemilikan melalui hibah dan wasiat. Dalam konteks mualaf, wujud kekangan perundangan apabila benefisiari terdiri daripada bukan Islam, memandangkan sistem faraid menghalang pewarisan harta pusaka di antara orang Islam dan bukan Islam. Justeru, kajian ini meneliti hibah dan wasiat sebagai alternatif perancangan harta pusaka kepada benefisiari bukan Islam di Malaysia. Kajian ini menggunakan kaedah kualitatif dengan menganalisis peruntukan statut, enakmen pentadbiran Islam negeri, kes-kes Mahkamah Syariah, serta fokus terhadap pindaan terkini Akta Pembahagian Pusaka Kecil 1955 yang memperuntukkan kuasa kepada Majlis Agama Islam Negeri untuk bertindak sebagai pemohon bagi pihak benefisiari bukan Islam untuk kes pengesahan hibah bersyarat dan wasiat. Dapatan kajian terdapat keperluan pindaan terhadap enakmen pentadbiran agama Islam negeri selaras dengan peruntukan Akta Pembahagian Pusaka Kecil 1955. Pindaan enakmen pentadbiran Islam ini diyakini menjamin perancangan harta pusaka mualaf dan melindungi hak penerima yang dihasratkan khususnya penerima yang tergolong daripada ahli keluarga yang bukan beragama Islam. Islam prescribes lawful methods of property ownership according to Shariah, including hibah (inter vivos gift) and wasiyyah. For Muslim converts (mualaf), legal constraints arise when beneficiaries are non-Muslims, as the faraid system prohibits inheritance between Muslims and non-Muslims. This study explores hibah and wasiyyah as alternative estate planning mechanisms for non-Muslim beneficiaries in Malaysia. Using a qualitative legal research approach, it analyses statutory provisions, state Islamic administration enactments, and Syariah court cases, with emphasis on recent amendments to the Small Estates (Distribution) Act 1955 granting State Islamic Religious Councils authority to act as petitioners on behalf of non-Muslim beneficiaries in validating conditional hibah and wasiyyah. The findings highlight the need to amend state Islamic administration enactments to align with the Act, thereby ensuring effective estate planning for mualaf and protecting the rights of intended non-Muslim recipients.