PERLINDUNGAN BERHUBUNG HAK PEKERJA UNTUK BERKESATUAN SEKERJA DI MALAYSIA - Mumtaj Hassan, (INTERNATIONAL JOURNAL OF LAW, GOVERNMENT AND COMMUNICATION (IJLGC), 2024)
Hak untuk menubuhkan kesatuan sekerja merupakan suatu hak asasi pekerja. Majikan hendaklah menghormati dan mendokong nikmat pekerja terhadap kebebasan untuk menubuhkan serta menyertai kesatuan sekerja dan untuk terlibat dalam aktiviti-aktiviti sah kesatuan sekerja. Artikel ini menggunakan pendekatan doktrinal yang bertumpu pada kajian perpustakaan dan berfokus pada kebebasan pekerja iaitu hak untuk berkesatuan sekerja dan hak untuk terlibat dalam aktiviti-aktiviti kesatuan di Malaysia. Senada dengan itu, perbincangan turut berkisar tentang sekatan-sekatan atau larangan-larangan yang dikenakan terhadap majikan berhubung dengan penglibatan ahli dalam aktivit-aktivitii kesatuan sekerja. Artikel ini turut mencadangkan untuk pengiktirafan hak pekerja untuk menubuhkan kesatuan sekerja tanpa sebarang gangguan daripada pihak majikan supaya mencapai perhubungan perusahaan yang lebih harmoni, produktif dan tidak bermusuhan.