MESYUARAT ELEKTRONIK PEMEGANG SYER SEBAGAI NORMA BAHARU SELEPAS COVID-19: MALAYSIA SUDAH BERSEDIA? - Nor Hayati Abdul Samat; Hasani Mohd. Ali; Ahmad Shamsul Abd Aziz, (INTERNATIONAL JOURNAL OF LAW, GOVERNMENT AND COMMUNICATION (IJLGC), 2024)
Mesyuarat elektronik pemegang syer ialah kaedah moden pengendalian suatu mesyuarat pemegang syer. Ketika ia mula diperkenalkan, masyarakat korporat kurang teruja untuk memanfaatkannya. Keadaan ini berubah apabila dunia berhadapan dengan wabak COVID-19. Apabila pergerakan manusia dikawal bagi memutuskan rangkaian jangkitan, syarikat melihat mesyuarat elektronik sebagai alternatif untuk mengadakan mesyuarat pemegang syer. Sama ada ia mampu berkekalan sebagai suatu norma baharu, dunia korporat boleh bergantung kepada pelbagai faktor. Penulisan ini menanalisis tiga perkara yang dianggap paling asas bagi menilai isu tersebut. Pertama ialah undang-undang yang dapat menjadi asas perlaksanaannya. Kedua ialah sokongan dari prasarana. Ketiga ialah keupayaan pemegang syer untuk mengambil bahagian di dalamnya. Di akhir perbincangan ini dirumuskan bahawa Malaysia mempunyai ketiga-tiga keperluan tersebut, sepertimana yang diketengahkan oleh penulisan ini. Oleh itu Malaysia sebenarnya telah bersedia untuk menerima mesyuarat elektronik sebagai norma baharu dalam penganjuran mesyuarat pemegang syer.