MEKANISME PENYELESAIAN ISU LOT LIDI: SINERGI APLIKASI SEKSYEN-SEKSYEN 197 DAN 76 KANUN TANAH NEGARA: LEGAL MECHANISMS FOR RESOLVING 'LOT LIDI' ISSUES: A SYNERGISTIC APPLICATION OF SECTIONS 197 AND 76 OF THE NATIONAL LAND CODE - Norliana Ismail; Siti Radiaton Adawiyah Zakaria; Salfarina Samsudin, (INTERNATIONAL JOURNAL OF LAW, GOVERNMENT AND COMMUNICATION (IJLGC), 2025)
Isu pendaftaran nama pembeli lot lidi dalam dokumen hakmilik masih belum menemui jalan penyelesaian. Kegagalan pendaftaran ini menyebabkan pembeli lot lidi tidak dapat menikmati hak-hak yang dijamin oleh Kanun Tanah Negara (KTN). Kajian ini menumpukan kepada aspek perundangan tanah dalam mencari jalan penyelesaian pendaftaran nama pembeli di dalam dokumen. Objektif kajian ini adalah untuk membangunkan kaedah penyelesaian berasaskan kepada seksyen-seksyen 197 dan 76 KTN. Kajian ini merupakan kajian kualitatif dengan menggunakan kaedah temubual separa berstruktur melibatkan responden-responden daripada pentadbiran tanah, pegawai undang-undang, pengamal undang-undang dan ahli akademik. Hasil kajian ini mendapati sinergi seksyen-seksyen 197 dan 76 KTN boleh digunapakai sebagai kaedah penyelesaian isu pendaftaran nama pembeli di dalam dokumen hakmilik. Penemuan ini dapat membuka ruang penyelesaian dengan pendaftaran nama pembeli di dalam dokumen hakmilik. The issue of registering the names of lot lidi purchasers in the document of land title remains unresolved. The failure to register these names has resulted in purchasers being unable to enjoy the rights guaranteed under the National Land Code (NLC). This study focuses on the legal aspects of land administration in seeking a solution for the registration of purchasers' names in document of title. The objective of this study is to develop a legal solution based on sections 197 and 76 of the NLC. Employing a qualitative research approach, the study utilises semi-structured interviews with respondents comprising land administrators, legal officers, legal practitioners, and academics. The findings of the study reveal that the synergy between sections 197 and 76 of the NLC may serve as a viable legal framework to address the issue of registering purchasers’ names in document of title. This discovery offers a potential pathway toward resolving the registration problem and ensuring that purchasers’ names are formally recorded in document of title.