DNA SEBAGAI QARINAH DI MAHKAMAH SYARIAH: ANALISIS TERHADAP ENAKMEN KETERANGAN MAHKAMAH SYARIAH PERLIS 2006 - Alias Azhar (Ph.D); Abdul Ghafur Abdul Hadi, (INTERNATIONAL JOURNAL OF LAW, GOVERNMENT AND COMMUNICATION (IJLGC), 2018)
Ujian DNA adalah salah satu hasil daripada kemajuan sains dan teknologi yang telah digunakan sebagai satu bentuk pembuktian dalam undang-undang Sivil mahupun undang-undang Islam. Ujian DNA telah diterima sebagai satu keterangan di Mahkamah Sivil namun di Mahkamah Syariah hanya diperuntukkan secara umum di bawah keterangan pakar. Kajian ini adalah berbentuk sosio-perundangan berbentuk kualitatif dan kajian lapangan berasaskan temubual. Bidang kuasa Mahkamah Syariah di Malaysia yang terhad sekadar hukuman ta’zir dilihat membolehkan ujian DNA ini diterima pakai sebagai satu keterangan pembuktian yang kukuh. Kesahan hasil ujian DNA itu sendiri sudah cukup untuk menjadikan keterangan tersebut sebagai bukti yang boleh diterima di Mahkamah untuk pensabitan kes. Tujuan kajian ini adalah untuk mengkaji tentang kebolehterimaan undang-undang keterangan di Mahkamah Syariah khususnya peruntukan undang-undang, prosedur keterangan dan penerimaan keterangan DNA di Mahkamah Syariah Negeri Perlis. Hasil kajian mendapati ujian DNA diterima di Mahkamah Syariah Perlis sebagai pembuktian dalam bentuk qarinah yang berfungsi untuk menguatkan bukti. Sebagai bukti yang berbentuk qarinah pembuktian melalui ujian DNA ini tidak boleh digunakan sebagai bukti utama untuk mensabitkan kes-kes jenayah yang melibatkan hukuman hudud dan qisas ynag memerlukan pembuktian mencapai tahap al-Yakin. Untuk mengelakkan ketidakpastian peneriman ujian DNA yang lebih baik di Mahkamah Syariah, usaha harus dilakukan dengan memasukkan peruntukan berkenaan penerimaan DNA di dalam enakmen dan undang-undang keterangan mahkamah syariah.