SALAH LAKU SEKSUAL DI KELANTAN, 1960AN-1970AN: SEXUAL MISCONDUCT IN KELANTAN, 1960s-1970s - Hasan, Haryati (INTERNATIONAL JOURNAL OF LAW, GOVERNMENT AND COMMUNICATION (IJLGC), 2025)
Di Kelantan salah laku seksual bukan merupakan fenomena baharu. Laporan Majlis Agama Islam dan Istiadat Melayu Kelantan menunjukkan kegiatan pelacuran dalam kalangan wanita Melayu berlaku sejak tahun 1916. Sementara khalwat dan bersekedudukan serta rogol dikesan berlaku pada tahun 1920an dan 1930an. Kertas kerja ini menganalisis mengenai kegiatan pelacuran yang berlaku dalam kalangan segelintir anggota masyarakat di Kelantan amnya dan di Kota Bharu khasnya pada tahun 1960an sehingga 1970an. Analisis mengenai tema berkenaan adalah berdasarkan laporan bertulis oleh pihak pejabat Polis Kuala Krai pada tahun 1960an dan pejabat Polis Kontinjen Kelantan pada tahun 1970an. Objektif kajian dibahagikan kepada tiga bahagian. Pertama memperkatakan mengenai distribusi dan populasi pelacur di Kota Bharu. Bahagian kedua pula menghuraikan mengenai lokasi dan bagaimana kegiatan pelacuran beroperasi Bahagian ketiga membincangkan tentang langkah pencegahan. Tindakan undang-undang dilaksanakan namun kegiatan ini masih berterusan. Ini menunjukkan kedinamikan masalah salah laku seksual dan kegiatan pelacuran di sana. Justeru itu, langkah menangani masalah berkenaan bukan menjadi tanggungjawab pihak polis semata-mata sebaliknya pihak kerajaan negeri dan majlis agama serta kalangan masyarakat perlu menangani bersama. My aim in undertaking this article was to collect and assess information about prostitution in a Kelantanese Malay community, particularly in Kota Bharu. Writing within the perspective of social history, I focused on the period 1960s-1970s, because some primary sources such as the Kuala Krai Police office and the Kelantan Contingent Police office reports on this period have recently become available. The objectives of the study are divided into three parts. The first deals with the distribution and population of prostitutes in Kota Bharu. The second part describes the location and how prostitution activities operate. The third part discusses preventive measures. Legal action has been taken, but these activities still continue. This shows the dynamics of the problem of sexual misconduct and prostitution activities there. Therefore, steps to address the problem are not the responsibility of the police alone, but rather the state government, religious councils, and the community must address it together. Hopefully, my article will contribute to opening a new area in Malaysian Social history and gender studies.