MENEROKAI PENUBUHAN SYARIKAT BERHAD ANGGOTA TUNGGAL DALAM KERANGKA UNDANG-UNDANG MALAYSIA: EXPLORING THE ESTABLISHMENT OF SINGLE MEMBER COMPANY IN MALAYSIAN LEGAL FRAMEWORK - Abdul Samat, Nor Hayati; Mohd Noor , Nor Azlina; Ahmad, Noor'Aza (INTERNATIONAL JOURNAL OF LAW, GOVERNMENT AND COMMUNICATION (IJLGC), 2025)
Pengenalan Syarikat Berhad Anggota Tunggal menandakan satu perkembangan penting dalam landskap perniagaan di Malaysia, kerana ia menyediakan alternatif korporat yang lebih tersusun bagi usahawan individu dan Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) yang sebelum ini terhad kepada milikan tunggal. Artikel ini meneliti implikasi undang-undang kewujudan dan kedudukan syarikat berhad anggota tunggal khususnya selepas pengenalan pembaharuan melalui Akta Syarikat 2016 sebagai instrumen untuk merangsang pertumbuhan keusahawanan, memperkukuh perlindungan liabiliti dan meningkatkan kesinambungan operasi bagi usahawan individu. Dapatan kajian menunjukkan bahawa penubuhan syarikat berhad anggota tunggal tidak mempunyai sebarang perbezaan dengan syarikat-syarikat lain, dari aspek proses pendaftaran dan kesan penubuhannya. Namun begitu, komunikasi pro aktif antara entiti ini dan setiausaha syarikatnya perlu berlangsung secara berterusan. Secara keseluruhannya, kewujudan entiti ini dilihat sebagai langkah penting dalam memperkukuh pembangunan perniagaan dan menyokong inovasi keusahawanan di Malaysia. The introduction of the Single Member Company (SMC) marks a significant development in Malaysia’s business landscape, as it provides a more structured corporate alternative for individual entrepreneurs and Small and Medium Enterprises (SMEs) that were previously limited to sole proprietorships. This article examines the legal implications, existence, and status of Single Member Company (SMC), particularly following the reforms introduced under the Companies Act 2016, as a mechanism to stimulate entrepreneurial growth, strengthen liability protection, and enhance business continuity for individual entrepreneurs. The study’s findings indicate that the establishment of a Single Member Company (SMC) does not differ from other companies in terms of registration procedures and its legal effects. However, proactive communication between this entity and its company secretary needs to be maintained continuously. Overall, the existence of this entity is regarded as an important step in strengthening business development and supporting entrepreneurial innovation in Malaysia.