PELAKSANAAN PEMBELAJARAN ABAD KE-21 (PAK-21) DALAM PENGAJARAN TARANNUM AL- QURAN - Robiatul Adawiah Jamali; Tengku Sarina Aini Tengku Kasim (INTERNATIONAL JOURNAL OF MODERN EDUCATION (IJMOE), 2024)
Al-Quran dan Al-Sunnah merupakan sumber rujukan utama dalam mempelajari ilmu tarannum. Inti pati kedua-dua sumber ini dapat difahami melalui agenda Falsafah Pendidikan Kebangsaan (FPK), Falsafah Pendidikan Islam (FPI) dan Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM) 2013-2025. Menyedari akan kepentingan perubahan reka bentuk pembelajaran dan pemudahcara (PdPc) untuk generasi masa kini, inisiatif pembelajaran abad ke-21 telah dilancarkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) di seluruh negara yang menggariskan ciri-ciri pembelajaran yang lebih dinamik dan memenuhi keperluan masa kini. Oleh itu, artikel ini membincangkan hasil kajian yang memfokuskan kepada pelaksanaan pengajaran tarannum al-Quran dalam kalangan guru pelatih Kelas Khas Kemahiran Membaca dan Menghafaz Al-Quran (KKQ). Kajian yang dijalankan menggunakan reka bentuk kajian kualitatif dengan mengaplikasikan kaedah triangulasi iaitu temu bual semi- struktur, pemerhatian sesi pengajaran dan analisis dokumen terhadap enam orang informan guru pelatih Sarjana Muda Pendidikan Islam, pengkhususan dalam Pengajian al-Quran. Dapatan kajian mendedahkan bahawa para informan berjaya melaksanakan pengajaran tarannum al-Quran berasaskan elemen pembelajaran abad ke-21 (PAK 21) secara dinamik. Disamping itu, pelaksanaan pengajaran tarannum al-Quran berasaskan PAK 21 turut diaplikasikan dalam sesi PdPc melalui kepelbagaian strategi pengajaran dan Bahan Bantu Mengajar (BBM) yang sesuai. Justeru, penulisan artikel ini mencadangkan agar pelaksanaan pengajaran tarannum al-Quran perlu diperkasakan dari masa ke semasa terutama dalam aspek pengaplikasian strategi PAK 21 dan BBM agar ianya sesuai dengan keperluan pelajar masa kini.