PEMBELAJARAN PROFESIONAL GURU: KONSEP DAN PERSPEKTIF: TEACHER PROFESSIONAL LEARNING: CONCEPTS AND PERSPECTIVES - Zuana Sulaiman; Mahaliza Mansor (INTERNATIONAL JOURNAL OF MODERN EDUCATION (IJMOE), 2024)
Landskap yang dinamik dalam sistem pendidikan global telah mengalami transformasi yang ketara untuk memenuhi keperluan era moden yang berkembang. Peralihan ini telah memberi penekanan kepada kepentingan peranan guru sebagai komponen asas dalam sistem pendidikan negara. Bagi menyokong kecemerlangan dan kemenjadian pelajar, guru harus sentiasa menyegarkan dan menambah pengetahuan dan kebolehan mereka melalui pembelajaran profesional. Pembelajaran profesional guru adalah proses berterusan yang meningkatkan kemahiran dan kepakaran guru untuk memastikan kecemerlangan dalam pendidikan. Proses ini memerlukan kerjasama aktif dan penglibatan seluruh komuniti sekolah, termasuk guru, pentadbir dan kakitangan sokongan. Dengan bekerjasama komuniti sekolah boleh mewujudkan persekitaran yang kondusif untuk penambahbaikan berterusan, akhirnya membawa kepada hasil yang lebih baik untuk pelajar. Kertas konsep ini mengupas tentang konsep dan peranan pembelajaran profesional guru terutamanya di sekolah. Model dan amalan pembelajaran profesional turut dijelaskan agar dapat memberikan kefahaman kepada guru-guru supaya sentiasa belajar bagi meningkatkan kepakaran dan kemahiran mereka. Ini adalah satu usaha yang penting bagi pembangunan sekolah dan keberhasilan pelajar. Adalah juga diharapkan kertas konsep ini dapat memberikan beberapa pandangan baharu kepada pengkaji pembelajaran profesional guru pada masa hadapan. The dynamic landscape of the global education system has undergone a significant transformation to meet the evolving needs of the modern era. This shift has emphasised the importance of teachers’ role as the foundation of the country’s education system. To support the excellence and development of students, teachers should constantly refresh and enhance their knowledge and abilities through professional learning. Teacher professional learning is an ongoing process that enhances teachers’ skills and expertise to ensure excellence in education. This process requires active collaboration and involvement of the entire school community, including teachers, administrators, and support staff. By working together, the school community can create an environment conducive to continuous improvement, ultimately leading to better student outcomes. This concept paper discusses the concept and role of teachers’ professional learning, especially in schools. Professional learning models and practices are also taught to help teachers comprehend the necessity of constantly learning and improving their expertise and skills. This is an important effort for school development and students’ success. It is also hoped that this concept paper can provide some new insights to professional learning researchers of teachers in the future.