ANALISIS KEPERLUAN UNTUK PEMBANGUNAN MODUL BIOV-LABPRO DALAM PENYIASATAN SAINTIFIK SECARA INTERAKTIF BIOLOGI TINGKATAN EMPAT: NEEDS ANALYSIS: DEVELOPMENT OF BIOV-LABPRO MODULE IN INTERACTIVE SCIENTIFIC INVESTIGATION FOR BIOLOGY FORM FOUR - Nurashikin Muzafar; Nur Jahan Ahmad (INTERNATIONAL JOURNAL OF MODERN EDUCATION (IJMOE), 2024)
Kajian analisis keperluan dilaksanakan bertujuan untuk melihat permasalahan atau isu dalam penyiasatan saintifik Biologi tingkatan empat di daerah Kinta Utara yang membawa kepada perlunya pembangunan modul BIOV-LabPRO. Kajian ini dilaksanakan secara kualitatif dan kuantitatif. Kajian kualitatif menggunakan pensampelan bertujuan melibatkan empat orang guru menggunakan kaedah temu bual separa struktur manakala kajian kuantitatif melibatkan 40 orang murid sebagai responden bagi soal selidik keperluan murid. Hasil kajian kualitatif diperoleh berdasarkan kepada ciri keperluan yang dinyatakan oleh Morrison et. al iaitu (i) keperluan sedia ada murid dan guru, dan (ii) keperluan perasaan murid dan guru. Keperluan sedia ada murid dan guru dilihat melalui kemahiran proses sains yang sukar dikuasai oleh murid, amalan pengajaran dan pembelajaran semasa penyiasatan saintifik, kekangan masa dan sukatan pelajaran terlalu padat serta kurang sumber rujukan lain kecuali buku teks. Keperluan perasaan ialah keperluan untuk memperbaiki prestasi diri yang dilihat melalui keperluan yang diharapkan oleh murid semasa topik ini diajar dan keperluan guru dalam pengajaran. Kajian ini adalah kuantitatif yang melibatkan lapan (8) item soal selidik yang dianalisis secara deskriptif melalui skor min dan peratus terdiri daripada empat kriteria keperluan utama dari aspek amalan penyiasatan saintifik, kreativiti saintifik dalam penyiasatan saintifik, integrasi teknologi dan strategi pembelajaran. Dapatan analisis daripada semua item dalam soal selidik menunjukkan peratus dan min yang tinggi terhadap keperluan pembangunan modul bagi pelaksanaan penyiasatan saintifik biologi tingkatan empat ini. Kesimpulannya, permasalahan dan isu yang wujud membawa kepada keperluan untuk pembangunan BIOV-LabPRO dalam kalangan murid Biologi tingkatan empat di daerah Kinta Utara agar kemahiran proses sains, kreativiti saintifik dan minat murid terhadap Biologi dapat ditingkatkan. A needs analysis study was carried out to see the problems or issues in scientific investigation of form four Biology in Kinta Utara district which led to the need for the development of the BIOV-LabPRO module. This study was carried out qualitatively and quantitatively. A qualitative study using purposive sampling involved four teachers using a semi-structured interview method while a quantitative study involved 40 students as respondents for a student needs questionnaire. The results of the qualitative study were obtained based on the characteristics of the requirements stated by Morrison et. al that is (i) the existing needs of students and teachers, and (ii) the emotional needs of students and teachers. The existing needs of students and teachers are seen through topics that are difficult to teach and learn, teachers’ teaching practices, students’ learning experiences, teachers’ teaching practices and problems encountered when teachers teach those topics. Feeling needs are the needs to improve self-performance seen through the needs expected by students when this topic is being taught and the needs of teachers in teaching. The quantitative study involved 8 questionnaire items that were analyzed descriptively through a percentage score consisting of four main criteria, namely need for scientific investigation practice, need for scientific creativity in scientific investigation, need for technology integration and the need for learning strategies. The results of analysis from all the items in the questionnaire show a high percentage and mean of the need for module development to implement the scientific investigation for form four biology. In conclusion, the problems and issues that exist lead to the need for the development of BIOV-LabPRO among form four Biology students in Kinta Utara district to improve the science process skills, scientific creativity, and students’ interest in Biology.