AMALAN AGAMA WARGA TUA DI RUMAH KEBAJIKAN AL-MAWADDAH: RELIGIOUS PRACTICES AMONG THE ELDERLY AT THE BAIT MAWADDAH WELFARE HOME - Elmi Baharuddin; Muhammad Ammar Farhan Ramlan; Hasan Al Banna Mohamed; Nor Nazimi Mohd Mustaffa; Mohamad Muntaha Saleh; Nur Aqilah Razen Khan (INTERNATIONAL JOURNAL OF MODERN EDUCATION (IJMOE), 2025)
Hidup beragama merupakan asas penting dalam kehidupan di dunia dan akhirat. Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti penglibatan warga emas di Bait al-Mawaddah dalam amalan keagamaan. Metodologi dalam kajian ini adalah kajian kes yang dianalisis secara deskriptif menggunakan soal selidik dan pemerhatian. Kajian ini dijalankan di Bait al-Mawaddah di Shah Alam. Seramai 102 warga emas yang dipilih secara rawak mudah. Hasil kajian mendapati warga emas di Bait al-Mawaddah mengambil berat tentang amalan keagamaan berbanding faktor kesihatan dan halangan lain. Selain itu, hasil kajian juga mendapati perbezaan antara amalan agama dan akhlak warga emas adalah ketara. Kajian ini merumuskan bahawa usia seseorang menyebabkan berlakunya perubahan dalam amalan agama setelah meningkatnya usia. Live religiously is an important foundation in the life of the elderly in this world and the hereafter. This study aims to identify the involvement of the elderly in Bait al-Mawaddah in religious practices. The methodology in this study is a case study that is analyzed descriptively using questionnaires and observations. This study was conducted at Bait al-Mawaddah in Shah Alam. A total of 102 selected senior citizens who were selected at random. The results of the study found that the elderly at Bait al-Mawaddah care about religious practices. But simply due to health factors and other obstacles. In addition, the results of the study also found that the difference between religious practices and the morals of the elderly is significant. This study concludes that a person’s age causes changes in religious practices after increasing age.