PELAKSANAAN NILAI-NILAI ISLAM DALAM PENDIDIKAN FORMAL DALAM PEMBENTUKAN GENERASI BERAKHLAK: IMPLEMENTATION OF ISLAMIC VALUES IN FORMAL EDUCATION IN FORMING A MORAL GENERATION - Abd Karim, Meor Mohd Faizul; Hj Wahid, Azhar (INTERNATIONAL JOURNAL OF MODERN EDUCATION (IJMOE), 2025)
Pendidikan Islam berperanan penting dalam membentuk generasi berakhlak mulia melalui integrasi nilai-nilai Islam dalam pendidikan formal. Namun, kekurangan garis panduan dan konsensus pakar menyukarkan pelaksanaan efektif nilai-nilai tersebut. Kajian ini bertujuan untuk mendapatkan kata sepakat pakar dalam bidang Pendidikan Islam mengenai pelaksanaan nilai-nilai Islam dalam pendidikan formal bagi membentuk generasi yang berakhlak mulia. Kajian ini menggunakan kaedah Fuzzy Delphi dengan melibatkan 16 orang pakar, terdiri daripada penyelia Pendidikan Islam, pentadbir sekolah, dan ketua panitia. Proses analisis melibatkan dua fasa utama, iaitu pendekatan kualitatif untuk mengenal pasti item dan kuantitatif untuk menentukan konsensus. Soal selidik yang dibangunkan berdasarkan skala Likert lima mata merangkumi tiga konstruk utama: pengurusan kendiri, pengurusan tingkah laku, dan motivasi dalaman. Sebanyak 41 item telah mencapai kata sepakat pakar dengan nilai ambang (d) 0.091 dan kadar konsensus sebanyak 94.3%. Hasil kajian menegaskan bahawa pendidikan berasaskan nilai Islam berperanan penting dalam memperkukuh pembentukan keperibadian pelajar dari segi pengurusan kendiri, tingkah laku, dan motivasi. Dapatan ini boleh menjadi rujukan untuk membina kurikulum pendidikan yang menyokong pembangunan holistik pelajar, merangkumi aspek duniawi dan ukhrawi. Islamic education plays an important role in shaping a generation of virtuous people through the integration of Islamic values in formal education. However, the lack of guidelines and expert consensus makes it difficult to effectively implement these values. This study aims to obtain a consensus of experts in the field of Islamic Education on the implementation of Islamic values in formal education to form a generation of virtuous people. This study uses the Fuzzy Delphi method by involving 16 experts, consisting of Islamic Education supervisors, school administrators, and committee heads. The analysis process involves two main phases, namely a qualitative approach to identify items and a quantitative approach to determine consensus. The questionnaire developed based on a five-point Likert scale includes three main constructs: self-management, behavioral management, and internal motivation. A total of 41 items have achieved expert consensus with a threshold value (d) of 0.091 and a consensus rate of 94.3%. The results of the study emphasize that education based on Islamic values plays an important role in strengthening the formation of students’ personalities in terms of self-management, behavior, and motivation. These findings can be a reference for building an educational curriculum that supports the holistic development of students, encompassing both worldly and hereafter aspects.