ANALISIS KEPERLUAN PEMBANGUNAN E-MODUL SUDAWIL UNTUK PENDIDIKAN NILAI-NILAI MURNI BERDASARKAN KERANGKA SADDIECT: A NEEDS ANALYSIS FOR DEVELOPING THE SUDAWIL E-MODULE FOR MORAL VALUES EDUCATION WITHIN THE SADDIECT FRAMEWORK - Valerian, A. Tracy; Taisin, Julita Norjietta (INTERNATIONAL JOURNAL OF MODERN EDUCATION (IJMOE), 2025)
Kajian ini dijalankan untuk menganalisis keperluan membangunkan e-modul sudawil bagi pendidikan nilai-nilai murni berdasarkan kerangka SADDIECT. Reka bentuk kajian kuantitatif berasaskan soal selidik telah digunakan. Seramai 44 orang guru Bahasa Kadazandusun tahap dua sekolah rendah di daerah Ranau dan Kota Marudu telah dipilih sebagai responden kajian secara persampelan rawak mudah. Instrumen kajian ini ialah soal selidik analisis keperluan pembangunan e-modul sudawil bagi pendidikan nilai-nilai murni mengikut kerangka SADDIECT. Data dianalisis secara deskriptif menggunakan perisian SPSS versi 26. Dapatan kajian menunjukkan majoriti responden bersetuju dengan keperluan membangunkan e-modul sudawil bagi memenuhi keperluan murid tahap dua sekolah rendah yang masih kurang memahami makna tersurat dan tersirat serta nilai-nilai yang terkandung dalam sudawil. Kebanyakan responden juga bersetuju bahawa penggunaan audio dapat membantu penguasaan pengetahuan murid dalam sudawil dengan nilai min 4.55. Selain itu, keupayaan interaktif e-modul serta maklum balas melalui latihan turut dikenal pasti dapat meningkatkan penguasaan pengetahuan murid terhadap sudawil dengan nilai min 4.41 bagi kedua-dua item tersebut. Pembangunan e-modul sudawil bagi pendidikan nilai-nilai murni berasaskan kerangka SADDIECT merupakan salah satu pemboleh ubah penting dalam pendekatan dan kaedah pengajaran guru Bahasa Kadazandusun yang merangkumi pengajaran di bilik darjah, konteks, proses, dan hasil pembelajaran. This study was conducted to analyse the need for developing the sudawil e-module for moral values education based on the SADDIECT framework. A quantitative research design using a questionnaire was employed. A total of 44 Kadazandusun language teachers teaching upper primary pupils in the Ranau and Kota Marudu districts were selected as respondents through simple random sampling. The research instrument used was a needs analysis questionnaire for the development of the sudawil e-module for moral values education in accordance with the SADDIECT framework. Data were analysed descriptively using SPSS version 26. The findings revealed that the majority of respondents agreed on the need to develop the sudawil e-module to meet the needs of upper primary pupils who still struggle to understand both the explicit and implicit meanings, as well as the values embedded in sudawil (traditional folk songs). Most respondents also agreed that the use of audio aids enhances pupils’ knowledge acquisition of sudawil, with a mean score of 4.55. Furthermore, the interactive features of the e-module and the feedback provided through practice activities were also identified as helpful in enhancing pupils’ understanding of sudawil, with both items recording a mean score of 4.41.The development of the sudawil e-module for moral values education based on the SADDIECT framework is identified as a key variable in the teaching approaches and methods used by Kadazandusun language teachers, encompassing classroom instruction, context, process, and learning outcomes.