KEPERLUAN KEMAHIRAN KOMUNIKASI, KOLABORATIF, PEMIKIRAN KRITIS DAN KREATIF DALAM KALANGAN PELAJAR ON THE JOB TRAINING DI KOLEJ VOKASIONAL: THE NEED FOR COMMUNICATION, COLLABORATION, CRITICAL THINKING, AND CREATIVITY SKILLS AMONG VOCATIONAL COLLEGE ON-THE-JOB TRAINING STUDENTS - Sharif, Md Rizal; Wan Yahaya, Wan Ahmad Jaafar; Ismail, Irwan Mahazir (INTERNATIONAL JOURNAL OF MODERN EDUCATION (IJMOE), 2026)
Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET) berperanan penting dalam melahirkan modal insan berkemahiran tinggi bagi memenuhi keperluan pasaran tenaga kerja semasa selaras dengan aspirasi negara menuju status negara maju. Di Malaysia, pelaksanaan TVET diperkukuh melalui penubuhan kolej vokasional yang menawarkan program latihan berasaskan kemahiran. On-The Job Training (OJT) merupakan kursus wajib yang perlu dilalui oleh semua pelajar program Diploma Vokasional Malaysia (DVM) di kolej vokasional. OJT merupakan satu program latihan di tempat kerja yang membolehkan pelajar mengaplikasikan pengetahuan dan kemahiran sedia ada mereka di organisasi latihan. Pada masa kini, kemahiran komunikasi, kolaborasi, pemikiran kritis dan kreatif merupakan kemahiran yang diperlukan di tempat kerja seiring dengan keperluan dalam Revolusi Industri 4.0 (IR4.0). Justeru, kajian ini bertujuan mengenal pasti keperluan elemen komunikasi, kolaborasi, pemikiran kritis dan kreatif dalam kalangan pelajar OJT di kolej vokasional. Kajian ini merupakan kajian deskriptif berbentuk tinjauan yang melibatkan 34 orang pensyarah penyelia OJT di sebuah kolej vokasional di Zon Pulau Pinang. Dapatan kajian menunjukkan bahawa kesemua elemen yang dikaji berada pada tahap tinggi dengan nilai min melebihi 3.7, sekali gus membuktikan kepentingan penerapan elemen-elemen tersebut dalam penyeliaan OJT. Kesimpulannya, penerapan kemahiran komunikasi, kolaborasi, pemikiran kritis dan kreatif dalam pelaksanaan OJT adalah wajar dan signifikan diterapkan dalam kalangan pelajar kolej vokasional bagi meningkatkan kebolehpasaran kerja yang semakin kompleks dan dinamik. Technical and Vocational Education and Training (TVET) plays an important role in producing highly skilled human capital to meet current labor market demands in line with the nation’s aspiration to achieve developed country status. In Malaysia, the implementation of TVET is strengthened through the establishment of vocational colleges that offer skills-based training programs. On-the-Job Training (OJT) is a compulsory course undertaken by all students enrolled in the Diploma Vokasional Malaysia (DVM) program at vocational colleges. OJT is a workplace-based training program that enables students to apply their existing knowledge and skills within training organizations. In the current era, communication, collaboration, critical thinking, and creative thinking skills are essential workplace competencies, particularly in response to the demands of the Fourth Industrial Revolution (IR4.0). Therefore, this study aims to identify the need for communication, collaboration, critical thinking, and creative thinking elements among OJT students in vocational colleges. This study employed a descriptive survey design involving 34 OJT supervising lecturers from a vocational college in the Penang Zone. The findings indicate that all the elements examined were at a high level, with mean values exceeding 3.7, highlighting the importance of integrating these skills into OJT supervision. In conclusion, the integration of communication, collaboration, critical thinking, and creative thinking skills in the implementation of OJT is both appropriate and significant for vocational college students in enhancing their employability in an increasingly complex and dynamic labor market.