TRANSFORMASI PEMBELAJARAN TINGKATAN 4: KEBERKESANAN DAN PENERIMAAN E-FAITH4U: TRANSFORMATION OF FORM FOUR STUDENTS LEARNING: EFFECTIVENESS AND ACCEPTANCE OF E-FAITH4U - Dolah, Siti Nur Husna Aishah; Ismail, W Omar Ali Saifuddin Wan; Zukri, Nur Syafawati Mohd; Roslan, Nik Yasmeen Hanani; Tuan Roslan, Tuan Nur Khairunnasuha; Asmadi, Atifah; Nik Abdul Halim, Nik Suzaili (INTERNATIONAL JOURNAL OF MODERN EDUCATION (IJMOE), 2026)
Dalam era digital abad ke-21, integrasi platform pembelajaran digital amat diperlukan untuk meningkatkan kefahaman pelajar Pendidikan Islam di tengah cabaran adaptasi teknologi yang masih rendah di kalangan pelajar dan guru sekolah menengah.​ Kajian ini menangani isu rendahnya kesediaan pelajar dan guru terhadap pembelajaran digital, menyebabkan ketidakefektifan PdP tradisional walaupun KPM menggesa penggunaan teknologi. Kajian ini dijalankan dengan dua objektif utama, iaitu menilai keberkesanan platform e-Faith4U dalam membantu pelajar memahami topik Akidah melalui pembelajaran atas talian dan mengenal pasti tahap penerimaan pelajar dan guru terhadap penggunaan laman web sebagai medium pembelajaran kendiri. Metodologi kajian ini berbentuk kuantitatif melibatkan 167 responden 123 pelajar dan 44 guru GPI dari sekolah menengah harian Kuala Nerus menggunakan soal selidik skala Likert 4 mata (20 item). Sampel dipilih secara rawak mudah; data dianalisis deskriptif untuk menilai keberkesanan dan penerimaan platform.​ Hasil dan dapatan kajian menunjukkan tahap keberkesanan platform pada aras tinggi dengan purata min=3.60-3.95. Penerimaan pelajar dan guru juga tinggi; min= 3.60-3.91, dengan item tertinggi pada akses mudah alih iaitu pelajar min=3.72 dan guru min=3.82.​ Guru turut melaporkan peningkatan minat dan penglibatan aktif pelajar dalam sesi PdP apabila e-Faith4U digunakan sebagai bahan sokongan tambahan. Dapatan selari dengan PAK-21 dan konstruktivisme, di mana elemen interaktif meningkatkan motivasi serta kefahaman. Platform diterima positif sebagai medium kendiri, tetapi perlu penambahbaikan akses teknikal dan gamifikasi. Kesimpulannya, e-Faith4U berpotensi besar sebagai inovasi PdP Pendidikan Islam digital yang berkesan dengan sokongan penuh pelajar dan guru. In the 21st-century digital era, the integration of digital learning platforms is highly necessary to enhance the understanding of Islamic Education students amid the challenge of low technological adaptation among secondary school students and teachers. This study addresses the issue of low readiness of students and teachers towards digital learning, which results in the ineffectiveness of traditional teaching and learning (PdP) despite the Ministry of Education urging the use of technology. The study was conducted with two main objectives: to evaluate the effectiveness of the e-Faith4U platform in helping students understand Aqeedah topics through online learning, and to identify the level of acceptance of students and teachers towards the use of the website as a self-learning medium. The research methodology was quantitative, involving 167 respondents—123 students and 44 Islamic Education teachers from daily secondary schools in Kuala Nerus—using a 4-point Likert scale questionnaire (20 items). The sample was selected through simple random sampling; the data were analyzed descriptively to assess the effectiveness and acceptance of the platform. The results and findings of the study show that the platform’s effectiveness was at a high level with an average min of 3.60-3.95. Student and teacher acceptance was also high, with a min of 3.60-3.91, with the highest item being mobile accessibility, that is, students min=3.72 and teachers min=3.82. Teachers also reported an increase in students’ interest and active engagement in teaching and learning sessions when e-Faith4U was used as supplementary material. The findings align with 21st Century Learning (PAK-21) and constructivism, where interactive elements enhance motivation and understanding. The platform was positively received as a self-directed medium, but technical access and gamification need improvement. In conclusion, e-Faith4U has great potential as an effective digital Islamic Education teaching and learning innovation with full support from students and teachers.