INTEGRASI LAMAN WEB E-FIQHUNA DALAM PEMBELAJARAN FIQH : SATU KAJIAN KEBERKESANAN PEMBELAJARAN INTERAKTIF SEKOLAH MENENGAH: INTEGRATION OF THE E-FIQHUNA WEBSITE IN FIQH LEARNING: A STUDY ON THE EFFECTIVENESS OF INTERACTIVE LEARNING IN SECONDARY SCHOOLS - Rosmahadi, Nurdhia Syafiah; Wan Ismail, Wan Omar Ali Saifuddin; Hanafi , Fatimah Hanisah Mohd; Amran, Nur Amni Aziqa Muhamad; Suhaimi, Nurul Izzah Afifah Mohd; Januri, Nur Alya Izzati; Shaifudin, Nik Fatihah (INTERNATIONAL JOURNAL OF MODERN EDUCATION (IJMOE), 2026)
Pengajaran dan pembelajaran (PdP) Fiqah di sekolah menengah masih banyak bergantung kepada kaedah tradisional yang berpusatkan guru, menyebabkan tahap kefahaman, motivasi dan penglibatan pelajar berada pada tahap sederhana, khususnya bagi topik yang bersifat aplikatif seperti haji, sembelihan, korban dan aqiqah. Kekurangan bahan pembelajaran digital yang menyeluruh dan interaktif selaras dengan keperluan Pembelajaran Abad ke-21 menuntut penilaian terhadap platform alternatif yang lebih berkesan. Kajian ini menggunakan reka bentuk kajian campuran yang menggabungkan kaedah kuantitatif dan kualitatif bagi menilai keberkesanan platform digital E-Fiqhuna sebagai bahan pembelajaran interaktif Fiqah Tingkatan 4. Data kuantitatif diperoleh melalui ujian pra dan pasca serta soal selidik skala Likert, manakala data kualitatif dikumpulkan melalui maklum balas terbuka responden. Seramai 219 orang responden terlibat dalam kajian ini. Dapatan kajian menunjukkan peningkatan ketara dalam kefahaman pelajar selepas penggunaan E-Fiqhuna, antaranya peningkatan peratus jawapan betul bagi konsep wuquf di Arafah daripada 44.7% kepada 56.2%, haji tamattu‘ daripada 48.4% kepada 58.0%, serta hukum korban yang mencatat peningkatan tertinggi daripada 32.9% kepada 52.5%. Selain itu, lebih 80% responden menyatakan bahawa penggunaan video, nota interaktif dan elemen gamifikasi meningkatkan motivasi dan kefahaman pembelajaran, manakala 100% responden bersetuju bahawa platform ini mudah diakses dan mesra pengguna. Kesimpulannya, platform digital E-Fiqhuna terbukti berkesan dalam meningkatkan kefahaman, minat dan penglibatan pelajar serta berpotensi menjadi bahan pembelajaran digital komprehensif yang menyokong PdP Fiqah secara lebih interaktif dan bermakna. The teaching and learning of Fiqh in secondary schools remain largely reliant on traditional teacher-centred approaches, resulting in moderate levels of understanding, motivation and engagement, particularly for application-based topics such as Hajj, slaughtering, sacrifice and aqiqah. The limited availability of comprehensive and interactive digital learning materials aligned with 21st-century education highlights the need to evaluate more effective alternative platforms. This study employed a mixed-methods research design, integrating quantitative and qualitative approaches to examine the effectiveness of the E-Fiqhuna digital platform as an interactive learning tool for Form Four Fiqh. Quantitative data was collected through pre- and post-tests and Likert-scale questionnaires, while qualitative data were obtained from respondents’ open-ended feedback. A total of 219 respondents participated in the study. The findings revealed notable improvements in students’ understanding following the use of E-Fiqhuna, including an increase in correct responses for the concept of wuquf in Arafah from 44.7% to 56.2%, Hajj Tamattu‘from 48.4% to 58.0%, and Islamic rulings on sacrifice, which recorded the highest improvement from 32.9% to 52.5%. In addition, over 80% of respondents reported enhanced motivation and understanding through interactive videos, digital notes and gamified activities, while 100% of respondents agreed that the platform was easy to access and user-friendly. In conclusion, E-Fiqhuna has been shown to be an effective and accessible digital learning platform that enhances students’ understanding, motivation and engagement, and holds strong potential as a comprehensive instructional support for interactive Fiqh learning in secondary education.