INOVASI DIGITAL DALAM PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN (PDP) PENDIDIKAN ISLAM: ANALISIS KEBERKESANAN LAMAN WEB “MYFIQH LAB” FIQAH TINGKATAN 2: DIGITAL INNOVATION IN ISLAMIC EDUCATION TEACHING AND LEARNING (PdP): AN ANALYSIS OF THE EFFECTIVENESS OF THE “MYFIQH LAB” WEBSITE FOR FORM 2 FIQH - Arshad, Nur Anis; Ismail, W Omar Ali Saifuddin Wan; Abdul Wahab, Suwaybah; Suhaimi, Nur Atiqah; Alias, Aisyah Kamila; Muhamad, Norasma; Mahadi, Nur Azwa Alia (INTERNATIONAL JOURNAL OF MODERN EDUCATION (IJMOE), 2026)
Kemajuan teknologi digital dalam era Revolusi Industri 4.0 telah mengubah landskap pendidikan secara global, sekali gus menuntut pengintegrasian ICT dalam pengajaran dan pembelajaran (PdP) selaras dengan aspirasi Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM) 2013–2025. Namun, dalam konteks Pendidikan Islam khususnya bidang Fiqah Tingkatan 2, amalan PdP didapati masih didominasi oleh kaedah tradisional yang bersifat abstrak dan kurang interaktif sehingga menyukarkan penguasaan hukum-hakam yang kompleks dalam kalangan pelajar. Kajian ini dijalankan dengan objektif utama untuk mengenal pasti tahap kebolehgunaan laman web “MyFiqh Lab”, menilai keberkesanannya dalam meningkatkan pencapaian akademik pelajar melalui analisis perbandingan ujian pra dan ujian pasca, serta meneliti tahap kepuasan pengguna terhadap platform tersebut. Kajian kuantitatif ini menggunakan reka bentuk kuasi-eksperimen satu kumpulan dan tinjauan yang melibatkan 201 orang pelajar Tingkatan 2 di sebuah Sekolah Berasrama Penuh Integrasi di Terengganu sebagai responden. Data dianalisis secara statistik deskriptif dan inferensi menggunakan ujian-t sampel berpasangan melalui perisian SPSS versi 27. Dapatan kajian menunjukkan peningkatan prestasi akademik yang sangat ketara, di mana peratusan pelajar berprestasi tinggi melonjak daripada 8% kepada 54%, manakala kumpulan pelajar berprestasi rendah menurun secara drastik daripada 12.4% kepada 0.5% selepas intervensi. Secara statistik, nilai min skor meningkat daripada 26.61 (SD = 1.51) kepada 28.44 (SD = 1.24). Keputusan ujian-t mengesahkan perbezaan signifikan (t(200) = -40.476, p < .001) dengan saiz kesan (Cohen’s d) pada tahap sangat besar (-2.855). Selain itu, tahap kebolehgunaan dan kepuasan pengguna berada pada tahap sangat tinggi (Min = 4.45). Kesimpulannya, MyFiqh Lab terbukti secara empirikal berkesan meningkatkan kefahaman kognitif serta motivasi pelajar, sekali gus berpotensi sebagai model inovasi digital PdP Pendidikan Islam yang dinamik bagi memenuhi keperluan pendidikan abad ke-21. Digital technology advancement in the Fourth Industrial Revolution has transformed the global educational landscape, necessitating ICT integration in teaching and learning (T&L) aligned with the Malaysia Education Blueprint (MEB) 2013–2025. However, in Islamic Education, specifically Form 2 Fiqh, T&L practices remain dominated by traditional, abstract, and less interactive methods, hindering students’ mastery of complex jurisprudential concepts. This study aims to identify the usability level of the “MyFiqh Lab” website, evaluate its effectiveness in improving academic achievement through pre-test and post-test comparative analysis, and examine user satisfaction levels. A quantitative approach was employed, utilizing a one-group quasi-experimental design and a survey involving 201 Form 2 students at an Integrated Fully Residential School in Terengganu as respondents. Data were analyzed using descriptive and inferential statistics, specifically the paired samples t-test via SPSS version 27. The findings revealed a highly significant improvement in academic performance, with high-achieving students increasing from 8% to 54%, while low-achieving students decreased drastically from 12.4% to 0.5% after the intervention. Statistically, the mean score rose from 26.61 (SD = 1.51) to 28.44 (SD = 1.24). The t-test results confirmed a significant difference (t (200) = -40.476, p < .001) with a very large effect size (Cohen’s d = -2.855). Furthermore, usability and user satisfaction were rated very highly (Mean = 4.45). In conclusion, MyFiqh Lab is empirically proven to enhance students’ cognitive understanding and motivation, positioning it as a dynamic digital innovation model for Islamic Education T&L to meet 21st-century educational demands.