HUBUNGAN ANTARA MASA SKRIN DENGAN PEMPROSESAN KOGNITIF MURID TAHUN 1: SATU PERBINCANGAN KONSEPTUAL DARI PERSPEKTIF IBU BAPA: THE RELATIONSHIP BETWEEN SCREEN TIME EXPOSURE AND COGNITIVE PROCESSING AMONG YEAR ONE PUPILS: A CONCEPTUAL DISCUSSION FROM PARENTS’ PERSPECTIVES - Arumugam , Shaarmini; Kutty, Faridah Mydin (INTERNATIONAL JOURNAL OF MODERN EDUCATION (IJMOE), 2026)
Perkembangan teknologi digital telah meningkatkan penggunaan peranti elektronik dalam kalangan murid Tahun 1, sekali gus menimbulkan kebimbangan terhadap perkembangan kognitif mereka. Perbincangan konseptual ini meneroka hubungan antara masa skrin dengan pemprosesan kognitif murid dari perspektif ibu bapa. Fokus diberikan kepada aspek perhatian, ingatan, pemahaman dan keupayaan pembelajaran. Perbincangan berasaskan Teori Perkembangan Kognitif Piaget serta Model Pemprosesan Maklumat Atkinson dan Shiffrin. Sorotan literatur menunjukkan bahawa penggunaan teknologi secara terkawal dan berasaskan kandungan pendidikan berkualiti dapat menyokong perkembangan kognitif. Sebaliknya, penggunaan berlebihan boleh menjejaskan tumpuan dan pemprosesan maklumat. Oleh itu, pemantauan ibu bapa amat penting bagi memastikan penggunaan teknologi yang seimbang dan berkesan. The development of digital technology has increased the use of electronic devices among Year 1 students, thus raising concerns about their cognitive development. This conceptual discussion explores the relationship between screen time and students’ cognitive processing from the perspective of parents. Focus is given to aspects of attention, memory, comprehension and learning ability. The discussion is based on Piaget’s Theory of Cognitive Development and Atkinson and Shiffrin’s Information Processing Model. Literature highlights show that the controlled use of technology and based on quality educational content can support cognitive development. On the other hand, excessive use can affect concentration and information processing. Therefore, parental monitoring is very important to ensure balanced and effective use of technology.