PENDEKATAN APLIKASI TIKTOK DALAM PENGAJARAN MENERUSI TEKNIK PERGERAKAN KAMERA DAN SYOT TERHADAP PELAJAR - Aselawati Che Ab Adziz; Siti Syamsul Nurin Mohmad Yazam, (INTERNATIONAL JOURNAL OF MODERN EDUCATION (IJMOE), 2024)
Aplikasi TikTok kini semakin memberi pengaruh kepada kaedah pengajaran dan pembelajaran. Justeru, kekangan pengajaran akibat pandemik Covid-19 telah mengalihkan sistem pengajaran secara bersemuka kepada pengajaran secara atas talian. Hal ini sedikit sebanyak memberikan kesan kepada pengajaran yang melibatkan aspek teknikal kerana kemahiran teknikal sebegini perlu dipelajari secara bersemuka bersama tenaga pengajar. Proses pembelajaran kendiri yang hanya terbatas kepada pelajar, mengakibatkan kesukaran dalam melaksanakan penggambaran video bagi tugasan mereka. Pelajar tidak dapat memahami teknik yang tepat dalam melaksanakan penggambaran video terutama dalam aspek pergerakan kamera dan juga pemilihan syot yang betul. Justeru, objektif kajian ini adalah untuk menyiasat keberkesanan pembelajaran menerusi aplikasi TikTok dalam membantu pelajar memahami proses penggunaan kamera dan untuk menilai kesan pembelajaran menerusi aplikasi TikTok bagi membantu pelajar menghasilkan mutu kerja yang baik. Kajian ini menggunakan kaedah kajian tindakan yang menggunakan Model Kurt Lewin, dengan lima langkah untuk menganalisa dapatan kajian. Walau bagaimanapun, untuk kajian ini pengkaji hanya memfokuskan kepada langkah pertama sahaja iaitu mengenalpasti masalah dan intervensi. Dapatan menunjukkan aplikasi TikTok berjaya dimanfaatkan oleh pelajar. Pelajar faham tentang cara pergerakan kamera dan syot. Walau bagaimanapun, elemen pergerakan kamera diaplikasikan secara minimum menerusi tugasan “short film” yang diberikan. Pelajar faham dengan penggunaan shot tetapi pengaplikasian penggunaan syot adalah terbatas dengan kekangan peralatan penggambaran.