KERANGAKA PVB BAGI SOALAN PENYELESAIAN MASALAH MATEMATIK BERBENTUK KBAT UNTUK MURID TAHUN 4 DI SK SERI ANGGERIK: VISUAL BAR REPRESENTATION (VBR) FRAMEWORK FOR SOLVING MATHEMATICAL HIGHER ORDER THINKING QUESTIONS FOR YEAR 4 PUPILS AT SK SERI ANGGERIK - Ragu Ramasamy; Marzita Puteh, (INTERNATIONAL JOURNAL OF MODERN EDUCATION (IJMOE), 2024)
Kajian ini bertujuan membina kerangka Perwakilan Visual Bar (PVB) bagi penyelesaian masalah berbentuk Kemahiran Berfikir Aras Tinggi (KBAT) matematik untuk murid Tahun 4 SK Seri Anggerik. Kajian ini pendekatan Reka Bentuk dan Pembangunan jenis I untuk membangun kerangka. Dalam Fasa Analisis Keperluan, tahap KBAT murid telah diuji menggunakan instrumen Ujian Tahap KBAT matematik murid Tahun 4, Dalam fasa reka bentuk dan Pembangunan kerangka, kaedah Fuzzy Delphi telah dipilih melibatkan seramai 13 orang pakar untuk mendapatkan persetujuan, kesepakatan dan kesahan terhadap konstruk kerangka yang dibangunkan. Bagi menguji kebolehgunaan kerangka ini, kajian kuasi-eksperimental tanpa kumpulan kawalan digunakan. Dapatan fasa analisis keperluan menunjukkan nilai min yang rendah bagi ujian tahap KBAT murid dengan nilai min 15.21 skor pencapaian. Dapatan kajian Fuzzy Delphi menunjukkan pakar telah bersetuju dan mencapai kesepakatan terhadap lima elemen dan dua belas sub elemen dengan dapatan setiap item melebihi 85% ke atas. Dapatan bagi kajian kuasi-ekperimental tanpa kumpulan kawalan menunjukkan nilai min 31.97 bagi ujian pra dan nilai min 72.14 bagi ujian pasca. Secara kesimpulannya penggunaan kerangka PVB dalam pembelajaran matematik dapat meningkatkan pencapaian murid dalam kemahiran penyelesaian masalah berbentuk KBAT di kalangan murid Tahun 4. This study aims to develop a Visual Bar Representation (VBR) framework for solving High Order Thinking Skills (HOTS) mathematical problems for Year 4 pupils at SK Seri Anggerik. The study uses a Type I Design and Development approach to develop the framework. In the Needs Analysis Phase, the pupils’ HOTS levels were tested using the Year 4 Mathematics HOTS Test instrument. In the design and development phase of the framework, the Fuzzy Delphi method was chosen, involving 13 experts to obtain agreement, consensus, and validation on the developed framework constructs. To test the usability of this framework, a quasi-experimental study without a control group was conducted. The findings from the needs analysis phase showed a low mean score for the pupils’ HOTS test, with a mean value of 15.21 scores. The results of the Fuzzy Delphi study indicated that experts agreed and reached a consensus on five elements and twelve sub-elements, with each item exceeding 85%. Findings from the quasi-experimental study without a control group showed a mean value of 31.97 for the pre-test and 72.14 for the post-test. In conclusion, the use of the VBR framework in mathematics learning can enhance pupils’ achievement in solving HOTS-based problems among Year 4 pupils.