TAHAP PROSES KOGNISI MURID PEMULIHAN KHAS DALAM PENYELESAIAN MASALAH OPERASI TOLAK LINGKUNGAN 100 DI DAERAH KANOWIT, SARAWAK MELALUI KAEDAH HERMENEUTIK: THE LEVEL OF COGNITIVE PROCESS OF SPECIAL REMEDIAL PUPILS IN PROBLEM SOLVING OF SUBTRACTION WITHIN 100 IN KANOWIT DISTRICT, SARAWAK THROUGH HERMENEUTIC METHODS - Julia Nyalu; Suppiah Nachiappan; Tajul Rosli Shuib, (INTERNATIONAL JOURNAL OF MODERN EDUCATION (IJMOE), 2024)
Kajian ini menganalisis tahap proses kognisi murid pemulihan khas dalam penyelesaian masalah operasi tolak lingkungan 100 dengan mengenal pasti tahap proses kognisi yang dapat dicapai berpandukan Matriks Kemahiran Berfikir Dalam Kurikulum Malaysia dan meneroka proses kognisi yang mempengaruhi kualiti jawapan menggunakan senarai semak pemerhatian. Pendekatan kualitatif melalui kaedah Hermeneutik digunakan dalam kajian ini. Pemilihan subjek kajian dijalankan secara persampelan yang melibatkan 12 orang murid pemulihan khas yang mengikuti pembelajaran Pemulihan Matematik di enam buah sekolah kebangsaan daerah Kanowit, Sarawak. Teks yang dikaji adalah berdasarkan skrip jawapan pada set soalan penyelesaian masalah operasi asas matematik dan transkripsi senarai semak pemerhatian. Dapatan kajian menunjukkan kewujudan tahap proses kognisi kategori mengingat, memahami, mengaplikasi dan menganalisis dalam penulisan jawapan penyelesaian masalah operasi tolak dalam lingkungan 100. Pencapaian bagi tahap proses kognisi yang tinggi adalah kategori menganalisis Tahap IV iaitu mencerakinkan dengan mendalam sesuatu perkara dalam situasi yang kompleks untuk membuat kesimpulan telah mempengaruhi kualiti penulisan jawapan. Kajian ini memberi implikasi kepada murid pemulihan khas dalam menyelesaikan masalah operasi tolak lingkungan 100 dan keupayaan guru mengenal pasti tahap proses kognisi murid melalui penyelesaian masalah operasi asas matematik supaya dapat membantu murid meningkatkan proses kognisi dengan lebih berkesan. This study analyzes the level of cognition of special remedial pupils in problem solving of subtraction within 100 by identifying the level of cognition that can be achieved based on the Thinking Skills Matrix in the Malaysian Curriculum and explores the cognition process that affects the quality of answers using an observation checklist. A qualitative approach through the Hermeneutic method is used in this study. The selection of research subjects was carried out by sampling involving 12 special remedial pupils who followed Mathematical Remedial learning in six national schools in Kanowit district, Sarawak. The text studied is based on scripted answers to a set of basic mathematical operations problem-solving questions and transcriptions of observation checklists. The findings of the study show the existence of a cognitive process level of the category of remembering, understanding, applying and analyzing in the writing of solutions to the subtraction operation problem in the range of 100. The achievement for a high level of the cognitive process is the category of analyzing Level IV which is to deeply analyze something in a complex situation to make the conclusion has affected the quality of writing answers. This study has implications for special remedial students in solving operations problems around 100 and the ability of teachers to identify the level of students' cognitive processes through solving basic mathematical operations problems so that they can help students improve their cognition processes more effectively.