TAHAP KESEDIAAN PELAJAR TERHADAP TEKNOLOGI HIJAU DI POLITEKNIK SULTAN AZLAN SHAH: STUDENT READINESS LEVEL TOWARDS GREEN TECHNOLOGY AT SULTAN AZLAN SHAH POLYTECHNIC - Fazlina Abd Rahiman; Norlizawati Abdul Rahman, (INTERNATIONAL JOURNAL OF MODERN EDUCATION (IJMOE), 2024)
Kajian ini bertujuan untuk menilai tahap kesediaan pelajar dalam menghadapi dan mengadaptasi teknologi hijau di Politeknik Sultan Azlan Shah. Teknologi hijau, yang merujuk kepada teknologi yang meminimakan impak negatif terhadap alam sekitar, semakin mendapat perhatian sebagai penyelesaian terhadap cabaran perubahan iklim dan kemerosotan sumber alam. Namun, keberkesanan dalam pelaksanaan teknologi ini memerlukan tahap kesediaan yang tinggi dari semua pihak, termasuk pelajar. Beberapa isu utama berkaitan teknologi hijau yang perlu diberi perhatian melibatkan aspek kesedaran, akses, dan sokongan institusi. Walaupun teknologi hijau diiktiraf penting, tahap kesedaran dan pemahaman pelajar masih rendah. Ini kerana pelajar mungkin tidak menyedari kepentingan teknologi hijau dalam kehidupan seharian atau masa depan kerjaya mereka. Selain itu, sikap pelajar terhadap teknologi hijau kadang kala bercampur. Sesetengah pelajar melihatnya sebagai sesuatu yang sukar atau memerlukan pelaburan yang besar. Sikap sedemikian mungkin berpunca daripada kurangnya penekanan terhadap faedah jangka panjang teknologi hijau kepada ekonomi, alam sekitar, dan masyarakat. Kajian ini menggunakan kaedah kuantitatif melalui pengedaran soal selidik kepada 71 pelajar semester Lima (5) Diploma Pengajian Perniagaan dan semester Empat (4) Diploma Ukur Bahan di Politeknik Sultan Azlan Shah. Soal selidik tersebut merangkumi aspek pengetahuan, sikap, amalan dan kesedaran pelajar dalam teknologi hijau. Data yang diperolehi dianalisis menggunakan statistik deskriptif untuk menentukan tahap kesediaan pelajar. Hasil kajian mendapati bahawa pelajar di Politeknik Sultan Azlan Shah memiliki pengetahuan, sikap, dan kesedaran yang baik mengenai teknologi hijau. Namun, terdapat sedikit kekurangan dalam pengamalan sebenar teknologi hijau dalam kehidupan seharian mereka. Oleh itu, kajian ini mencadangkan agar institusi pengajian tinggi memperkukuhkan kurikulum yang berkaitan dengan teknologi hijau, memberikan lebih banyak peluang untuk penglibatan pelajar dalam program-program teknologi hijau, serta meningkatkan kesedaran melalui kempen pendidikan. Cadangan ini diharapkan dapat meningkatkan tahap kesediaan pelajar dan memudahkan peralihan kepada penggunaan teknologi hijau yang lebih meluas pada masa depan. This study aims to assess the level of student readiness in facing and adapting green technology at Sultan Azlan Shah Polytechnic. Green technology, which refers to technologies that minimize negative environmental impacts, is gaining attention as a solution to the challenges of climate change and the depletion of natural resources. However, the effectiveness of implementing this technology requires a high level of readiness from all parties, including students. Some of the main issues related to green technology that need attention include awareness, access, and institutional support. Although green technology is recognized as important, the level of awareness and understanding among students is still low. This is because students may not realize the importance of green technology in their daily lives or future careers. Moreover, students' attitudes towards green technology are sometimes mixed. Some students see it as difficult or require a large investment. Such attitudes may stem from a lack of emphasis on the long-term benefits of green technology to the economy, environment, and society. This study uses a quantitative approach through the distribution of questionnaires to 71 students from Semester Five (5) of the Diploma in Business Studies and Semester Four (4) of the Diploma in Material Measurement at Sultan Azlan Shah Polytechnic. The questionnaire covers aspects of students' knowledge, attitudes, practices, and awareness of green technology. The data obtained was analyzed using descriptive statistics to determine the level of student readiness. The results show that students at Sultan Azlan Shah Polytechnic have good knowledge, attitudes, and awareness regarding green technology. However, there is a slight lack of actual practice of green technology in their daily lives. Therefore, this study suggests that higher education institutions strengthen curricula related to green technology, provide more opportunities for student involvement in green technology programs, and increase awareness through educational campaigns. It is hoped that this recommendation will increase the level of student readiness and facilitate the transition to the wider use of green technology in the future.