NILAI TELADAN IBU BAPA BERDASARKAN KASIH SAYANG DALAM KELUARGA MUSLIM: PARENTAL ROLE MODELING BASED ON AFFECTION IN MUSLIM FAMILY - Safinah Ismail; Rosmawati Mohamad Rasit; Zulkefli Aini; Abur Hamdi Usman; Mariam Abd. Majid; Abdul Wahab Md. Ali; Siti Khaulah Mohd Hamzah Murghayah, (INTERNATIONAL JOURNAL OF MODERN EDUCATION (IJMOE), 2025)
Nilai teladan ibu bapa berasaskan kasih sayang memainkan peranan penting dalam pembentukan akhlak anak-anak. Artikel ini mengkaji nilai teladan ibu bapa berdasarkan kasih sayang dalam keluarga muslim. Kasih sayang yang diterapkan oleh ibu bapa dapat membentuk keluarga Muslim yang harmoni dan berakhlak mulia. Menggunakan pendekatan kualitatif, data diperoleh melalui analisis tematik temu bual terhadap sebelas peserta kajian. Dapatan kajian menunjukkan bahawa nilai teladan ibu bapa berdasarkan kasih sayang dalam pembentukan akhlak anak dapat ditunjukkan melalui kata-kata dan perbuatan. Kasih sayang yang seimbang, ditunjukkan melalui perhatian, komunikasi mesra, dan tindakan seperti pelukan dan ciuman, berkesan dalam membentuk akhlak positif. Sebaliknya, ketidakseimbangan kasih sayang-kekurangan atau berlebihan boleh membawa kesan negatif terhadap perkembangan anak-anak. Artikel ini menyimpulkan bahawa ibu bapa harus menjadi qudwah hasanah dalam mendidik anak-anak melalui pendekatan kasih sayang yang seimbang, demi mewujudkan keluarga dan masyarakat yang harmoni. Parental role modeling based on affection plays a vital role in muslim family. this article examines parental role modeling through affection in the moral development of children. The affection demonstrated by parents can foster harmonious and morally upright Muslim families. Using a qualitative approach, data were collected through thematic analysis of interviews with eleven study participants. The findings indicate that parental role modeling through affection in shaping children's morality can be expressed through words and actions. Balanced affection, demonstrated through attention, friendly communication, and actions such as hugs and kisses, is effective in cultivating positive morals. Conversely, an imbalance in affection whether insufficient or excessive can negatively impact children's development. This article concludes that parents must serve as qudwah hasanah (excellent role models) in raising children through a balanced approach to affection to create harmonious families and societies.