TRANSFORMASI AI DALAM PEDAGOGI PEMBELAJARAN DIGITAL: MENYEIMBANGKAN INOVASI TEKNOLOGI DAN PRINSIP ETIKA MELALUI KONSEP TA’DIB: AI TRANSFORMATION IN DIGITAL LEARNING PEDAGOGY: BALANCING TECHNOLOGICAL INNOVATION AND ETHICAL PRINCIPLES THROUGH THE CONCEPT OF TA'DIB - Sakinatul Raadiyah Abdullah; Nik Liyana Mustapa @ Nik Daud; Izatul Akmar Ismail; Mohd Badrul Hakimi Daud; Mohd Muhsinul Nidzam Abdullah, (INTERNATIONAL JOURNAL OF MODERN EDUCATION (IJMOE), 2025)
Kecerdasan buatan (AI) telah mengubah landskap pedagogi digital dengan mempercepat akses maklumat dan menyokong inovasi dalam pendidikan tinggi. Namun, penggunaan AI secara tidak beretika seperti plagiarisme dan kebergantungan berlebihan boleh menjejaskan integriti akademik. Kajian ini membincangkan konsep Ta’dib sebagai asas etika dalam penggunaan AI dalam pembelajaran digital. Menggunakan pendekatan kualitatif melalui analisis dokumen dan kajian literatur, dapatan menunjukkan bahawa Ta’dib penting dalam membimbing pelajar dan pendidik agar menggunakan AI dengan tanggungjawab dan adab. AI memberi manfaat besar dalam menyediakan bahan pembelajaran dan memperluas akses pendidikan, namun cabaran seperti penyalahgunaan dan penurunan pemikiran kritis turut wujud. Penekanan kepada nilai Ta’dib mampu memastikan AI dimanfaatkan secara beretika. Kajian ini mencadangkan agar institusi pendidikan menggubal dasar penggunaan AI yang menyeimbangkan inovasi teknologi dengan nilai akademik dan integriti ilmu. Artificial intelligence (AI) has transformed the landscape of digital pedagogy by accelerating access to information and supporting innovation in higher education. However, unethical use of AI—such as plagiarism and overdependence—can undermine academic integrity. This study discusses the concept of Ta’dib as an ethical foundation for the use of AI in digital learning. Using a qualitative approach through document analysis and literature review, the findings indicate that Ta’dib plays a crucial role in guiding students and educators to use AI with responsibility and proper conduct. AI offers significant benefits in providing learning materials and expanding access to education, yet challenges such as misuse and a decline in critical thinking also arise. Emphasizing the values of Ta’dib can ensure AI is used ethically. The study suggests that educational institutions formulate AI usage policies that balance technological innovation with academic values and intellectual integrity.