PENDEKATAN DAKWAH DALAM PROGRAM AMALI DAKWAH IPDAS TAHUN 2022 - 2024 DI SABAH: DA’WAH APPROACHES IN THE IPDAS PRACTICAL DA’WAH PROGRAMME (2022–2024) IN SABAH - Jamal Adli Ahmad Shukri,; Dygku Ezharrinna Awgku Matarsat,; Muhammad Ihsan Mahd Nayai,; Siti Norhafizah Rahmat,; Mohd Shariffuddin Salleh,; Mohd Nasrun Mohd Talib,; Saifulazry Mokhtar, (INTERNATIONAL JOURNAL OF MODERN EDUCATION (IJMOE), 2025)
Program Amali Dakwah merupakan salah satu pendekatan praktikal yang dilaksanakan oleh Institut Pengajian Islam dan Dakwah Sabah (IPDAS) dalam usaha memperkasa penyampaian dakwah secara lebih berkesan dalam kalangan mahasiswa. Program ini memberi ruang dan peluang kepada mahasiswa untuk turun ke lapangan dan mengaplikasikan ilmu dakwah secara langsung kepada komuniti yang disasarkan. Kewujudan program amali seperti ini sebenarnya memberi pendedahan awal kepada mahasiswa khususnya dalam konteks dakwah bagi melestarikan dakwah islamiah sepertimana yang disarankan oleh Rasulullah SAW, bukan mengikut kemahuan pendakwah itu sendiri. Pelaksanaan program pada tahun 2022 hingga 2024 di beberapa daerah terpilih di Sabah mendedahkan pelbagai pendekatan dakwah yang digunakan seperti dakwah bil hal, dakwah fardiyah dan dakwah bil lisan. Kajian ini bertujuan untuk menganalisis pendekatan dakwah yang diguna pakai serta keberkesanannya dalam menyampaikan mesej Islam secara berhemah dan berstrategi. Kajian ini dijalankan menggunakan kaedah kualitatif melalui temu bual separa struktur, pemerhatian lapangan dan analisis dokumen program. Dapatan menunjukkan bahawa pendekatan dakwah yang berteraskan hikmah, empati, serta kefahaman terhadap kearifan tempatan memainkan peranan penting dalam meningkatkan keberkesanan program ini. Justeru, pendekatan dakwah dalam Program Amali Dakwah IPDAS dilihat sebagai platform yang berpotensi memperkukuh peranan institusi pengajian Islam dalam pembangunan komuniti dan penghayatan Islam dalam masyarakat setempat di Sabah. Amali Da’wah Programmed is one of the practical approaches implemented by the Institut Pengajian Islam dan Dakwah Sabah (IPDAS) in its effort to enhance the effectiveness of da’wah dissemination among university students. This program provides students with the opportunity to go into the field and directly apply their da’wah knowledge to the targeted communities. The existence of an internship program like this gives early exposure to students, especially in the context of da'wah to preserve Islamic da'wah as suggested by the Prophet PBUH, not according to the will of the preacher himself. Implemented from 2022 to 2024 in selected districts across Sabah, the program showcased various da’wah approaches such as da’wah bil hal (through actions), da’wah fardiyah (individual da’wah), and da’wah bil lisan (verbal da’wah). This study aims to analyze the da’wah approaches used and their effectiveness in delivering the message of Islam with wisdom and strategic engagement. Employing a qualitative method, data was collected through semi-structured interviews, field observations, and document analysis. The findings indicate that da’wah approaches grounded in wisdom, empathy, and cultural sensitivity play a crucial role in enhancing the program’s impact. Therefore, the da’wah approaches applied in IPDAS’s Practical Da’wah Program serve as a promising platform to strengthen the role of Islamic higher learning institutions in community development and the cultivation of Islamic values within local society in Sabah.