MEMPERKASA PENDIDIKAN ISLAM MELALUI PENDEKATAN FIQHORIA SEBAGAI PEMBELAJARAN DIGITAL INTERAKTIF BERPUSATKAN PELAJAR: EMPOWERING ISLAMIC EDUCATION THROUGH THE FIQHORIA APPROACH AS STUDENT-CENTERED INTERACTIVE DIGITAL LEARNING - Omar, Nur Ainul Mardhiah; Wan Ismail, W Omar Ali Saifuddin; Akmal, Nurin Adriana Zarie; Naziri, Nur Balqis Damia; Abdul Aziz, Nurul ‘Izzah; Abdullah, Nur Alleya Dayana; Abd Halim, Hani Infitah (INTERNATIONAL JOURNAL OF MODERN EDUCATION (IJMOE), 2026)
Kajian ini bertujuan menilai keberkesanan Laman Web Fiqhoria sebagai platform pembelajaran digital interaktif yang dibangunkan dalam memperkukuh penguasaan Fiqah dan menyokong pendekatan pembelajaran berpusatkan pelajar (SCL) dalam Pendidikan Islam. Latar belakang kajian menekankan kepentingan penggunaan teknologi digital dalam memodenkan proses PdP dan meningkatkan motivasi serta penglibatan pelajar. Kajian ini menggunakan reka bentuk kuasi-eksperimen satu kumpulan melalui pra–ujian dan pasca–ujian yang melibatkan 120 pelajar di sekitar daerah Kuala Terengganu dan Kajang. Kajian ini turut disokong oleh soal selidik terhadap 176 responden terdiri daripada pelajar, guru dan ibu bapa. Fiqhoria dibangunkan berasaskan model ADDIE dengan pengintegrasian modul visual, nota interaktif dan kuiz gamifikasi bagi memperkukuhkan pedagogi digital dan merangsang pembelajaran kendiri. Dapatan kajian menunjukkan peningkatan ketara skor min daripada 13.75 kepada 16.57 serta penghapusan sepenuhnya julat skor rendah dalam ujian pasca, menandakan peningkatan signifikan dalam penguasaan konsep Fiqah. Persepsi pengguna turut memperlihatkan penerimaan yang sangat positif terhadap platform ini. Persepsi pengguna turut memperlihatkan penerimaan sangat positif terhadap platform ini, khususnya dalam menyokong pembelajaran kendiri dan pembelajaran di rumah. Secara keseluruhan, kajian ini mengesahkan bahawa platform ini berupaya menjadi medium pembelajaran digital yang berimpak tinggi melalui penyediaan pengalaman pembelajaran yang interaktif, moden dan selaras dengan aspirasi Kementerian Pendidikan Malaysia dalam Dasar Pendidikan Digital. This study aims to evaluate the effectiveness of the Fiqhoria Website as an interactive digital learning platform developed to strengthen the mastery of Fiqah and support the student-centered learning (SCL) approach in Islamic Education. The background of the study emphasizes the importance of using digital technology in modernizing the PdP process and increasing student motivation and engagement. This study uses a quasi-experimental design of one group through pre-test and post-test involving 120 students around the Kuala Terengganu and Kajang districts. This study is also supported by a questionnaire to 176 respondents consisting of students, teachers and parents. Fiqhoria is developed based on the ADDIE model with the integration of visual modules, interactive notes and gamification quizzes to strengthen digital pedagogy and stimulate self-learning. The study findings show a significant increase in the mean score from 13.75 to 16.57 and the complete elimination of the low score range in the post-test, indicating a significant increase in the mastery of Fiqah concepts. User perceptions also show a very positive acceptance of this platform. User perceptions also show a very positive acceptance of this platform, especially in supporting self-learning and learning at home. Overall, this study confirms that this platform is capable of becoming a high-impact digital learning medium by providing interactive, modern learning experiences that are in line with the aspirations of the Malaysian Ministry of Education in the Digital Education Policy.