KEBERKESANAN LAMAN WEB E-FAITH JOURNEY TERHADAP PEMBELAJARAN PENDIDIKAN ISLAM ABAD KE-21 BAGI PELAJAR TINGKATAN 1: THE EFFECTIVENESS OF THE E-FAITH JOURNEY WEBSITE ON 21ST-CENTURY ISLAMIC EDUCATION LEARNING FOR FORM 1 STUDENTS - Razak, Nur Safiyah Husna; Ismail, W Omar Ali Saifuddin Wan; Rusli, Nor Fariza Idayu; Zulpakar, Aishy Nayli Nabila; Amir Hamzah, Nur Ain Najihah; Rusli, Nur Amira Syazana; Mohd Anuor, Nur Hanis Alya (INTERNATIONAL JOURNAL OF MODERN EDUCATION (IJMOE), 2026)
Kajian ini bertujuan menilai keberkesanan laman web E-Faith Journey sebagai platform pembelajaran digital bagi topik Sirah Tingkatan 1 dalam konteks Pendidikan Islam abad ke-21. Kajian ini memfokuskan integrasi pendekatan VARK (Visual, Auditori, Membaca dan Kinestetik) bersama elemen gamifikasi dalam menyokong kepelbagaian gaya pembelajaran pelajar. Reka bentuk kajian menggunakan kaedah campuran (mixed-method) yang menggabungkan tinjauan kuantitatif dan analisis kualitatif. Seramai 242 pelajar Tingkatan 1 dari sebuah sekolah menengah harian di Kuala Terengganu dipilih secara rawak sebagai sampel. Instrumen kajian terdiri daripada soal selidik skala Likert lima mata dan tiga soalan terbuka. Data kuantitatif dianalisis secara deskriptif manakala data kualitatif dianalisis menggunakan analisis tematik. Dapatan menunjukkan 96.9% pelajar berada pada tahap faham dan sangat faham, manakala 93.1% menyatakan pembelajaran melalui laman web lebih menarik berbanding buku teks. Analisis tematik mengenal pasti tiga tema utama: pembelajaran lebih menyeronokkan, pemahaman lebih jelas dan peningkatan motivasi digital. Dapatan ini menyokong teori konstruktivisme dan pembelajaran multimedia yang menekankan penglibatan aktif serta integrasi visual dan interaktif dalam meningkatkan kefahaman. Kajian ini menyumbang kepada pembangunan bahan digital khusus bagi Sirah Tingkatan 1 dan mencadangkan peluasan kajian menggunakan reka bentuk eksperimen pada masa hadapan. This study aims to evaluate the effectiveness of the E-Faith Journey website as a digital learning platform for the Form 1 Sirah topic within the context of 21st-century Islamic Education. The study focuses on integrating the VARK approach (Visual, Auditory, Reading, and Kinesthetic) with gamification elements to support diverse student learning styles. A mixed-method research design was employed, combining a quantitative survey and qualitative analysis. A total of 242 Form 1 students from a daily secondary school in Kuala Terengganu were randomly selected as the sample. The research instrument consisted of a five-point Likert scale questionnaire and three open-ended questions. Quantitative data were analyzed using descriptive statistics, while qualitative data were examined through thematic analysis. The findings indicate that 96.9% of students were at the level of understanding or strong understanding, while 93.1% reported that learning through the website was more engaging compared to textbooks. Thematic analysis identified three main themes: more enjoyable learning experiences, clearer understanding, and increased digital learning motivation. These findings support constructivist theory and multimedia learning theory, which emphasize active engagement and the integration of visual and interactive elements in enhancing comprehension. The study contributes to the development of specialized digital learning materials for Form 1 Sirah and recommends future research using an experimental design to further examine its impact.