KEBERKESANAN LAMAN WEB EKIBTA SEBAGAI MEDIUM PEMBELAJARAN DALAM MENINGKATKAN KEFAHAMAN MURID TERHADAP TOPIK AKIDAH TINGKATAN DUA: THE EFFECTIVENESS OF THE EKIBTA WEBSITE AS A LEARNING MEDIUM IN ENHANCING FORM TWO STUDENTS’ UNDERSTANDING OF AQIDAH TOPICS - Mohd Fuad, Muhammad Irfanuddin; Wan Ismail, W Omar Ali Saifuddin; Noor Azri, Muhamad Aiman; Kamaruddin, Muhammad Hilmy; Azhar, Muhammad Irfan Hamizan; Nizam, Muhammad Aiman Mohd Khairul (INTERNATIONAL JOURNAL OF MODERN EDUCATION (IJMOE), 2026)
Kajian ini bertujuan menilai keberkesanan penggunaan laman web eKiBTa (Elektronik Kit Bidang Tauhid) sebagai bahan bantu mengajar digital dalam meningkatkan kefahaman pelajar terhadap topik Akidah Tingkatan Dua dalam mata pelajaran Pendidikan Islam. Kajian ini menggunakan pendekatan kuantitatif dengan reka bentuk pra dan pasca ujian bagi mengukur perubahan kefahaman pelajar sebelum dan selepas penggunaan eKiBTa. Seramai 200 orang pelajar dipilih sebagai sampel kajian melalui kaedah pensampelan bertujuan. Data dikumpulkan melalui ujian pra dan ujian pasca, serta disokong oleh pemerhatian dan maklum balas pelajar. Dapatan kajian menunjukkan peningkatan pencapaian pelajar selepas penggunaan eKiBTa. Selain itu, pelajar juga menunjukkan tahap penglibatan dan minat yang lebih tinggi terhadap pembelajaran berasaskan teknologi. Penggunaan elemen multimedia dan susun atur kandungan yang sistematik membantu pelajar memahami konsep Akidah dengan lebih jelas. Secara keseluruhannya, kajian ini menunjukkan bahawa penggunaan eKiBTa berpotensi sebagai bahan bantu mengajar digital dalam menyokong pengajaran dan pembelajaran Pendidikan Islam yang lebih interaktif dan berpusatkan pelajar. This study aims to evaluate the effectiveness of the eKiBTa (Electronic Kit for Tauhid) website as a digital teaching aid in enhancing students’ understanding of the Aqidah topic among Form Two students in Islamic Education. The study adopts a quantitative approach using a pre-test and post-test design to measure changes in students’ understanding before and after the use of eKiBTa. A total of 200 students were selected as the sample through purposive sampling. Data was collected through pre-test and post-test assessments, supported by observations and student feedback.The findings indicate an improvement in students’ achievement after the implementation of eKiBTa. In addition, students demonstrated higher levels of engagement and interest in technology-based learning. The use of multimedia elements and well-structured content also contributed to clearer understanding of Aqidah concepts. Overall, the study suggests that eKiBTa has the potential to serve as an effective digital teaching aid in supporting more interactive and student-centred teaching and learning in Islamic Education.