FAKTOR TINGKAH LAKU JENAYAH DAN PANDANGAN PESALAH MUDA TERHADAP PERINTAH KHIDMAT MASYARAKAT - Abd Rahman Mat Nordin; Abdul Talib Hashim (INTERNATIONAL JOURNAL OF MODERN TRENDS IN SOCIAL SCIENCES (IJMTSS), 2024)
Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti faktor berlaku jenayah dalam kalangan pesalah muda dan meneroka pandangan pesalah muda terhadap hukuman perintah khidmat masyarakat. Seramai enam orang pesalah muda dipilih sebagai responden. Kaedah kualitatif dengan reka bentuk kajian kes digunakan. Teknik pengumpulan data adalah melalui analisis dokumen, pemerhatian dan temu bual. Hasil kajian mendapati, faktor kecuaian diri sendiri, konflik keluarga dan gagal mematuhi undang-undang merupakan faktor pesalah muda terlibat dalam tingkah laku jenayah. Kajian ini juga menunjukkan pesalah muda berpandangan positif terhadap hukuman perintah khidmat masyarakat. Kesimpulan daripada kajian menunjukkan hukuman perintah khidmat masyarakat telah meningkatkan kesedaran pesalah muda. Implikasi kajian menunjukkan pelaksanaan hukuman perintah khidmat masyarakat dapat meningkatkan keberkesanan hukuman perintah khidmat masyarakat.