KEADAAN KERJA DAN PERCANGGAHAN EMOSI: KAJIAN HOTEL DI SABAH - Kathleen Elanie James Bagah; Stephen Laison Sondoh Jr.; Sorayah Nasip, (INTERNATIONAL JOURNAL OF MODERN TRENDS IN SOCIAL SCIENCES (IJMTSS), 2024)
Walaupun industri perhotelan memainkan peranan penting dalam ekonomi, ia juga merupakan salah satu daripada sektor perkhidmatan yang terdedah kepada percanggahan emosi kerana sifat perindustrian mereka. Selain itu, kajian juga telah menyatakan bahawa persekitaran kerja sesebuah organisasi boleh menganggu konsistensi emosi pekerja. Oleh itu, kajian ini dijalankan untuk mengkaji hubungan antara keadaan kerja dan percanggahan emosi dalam industri hotel. ntuk menangani isu ini, soal selidik yang ditadbir sendiri disalurkan kepada 171 pekerja hotel dengan menggunakan kaedah persampelan bertujuan. Responden kajian ini dikategorikan kepaada dua iaitu rumah depan dan belakang rumah yang terdiri daripada beberapa jabatan seperti jabatan pengeluaran makanan dan minuman (dapur), jabatan pembersihan, jabatan pengurusan, jabatan ketibaan dan keberangkatan tetamu, serta jabatan hidangan makanan dan minuman. Data kajian ini diuji menggunakan teknik structural equation modelling berasaskan varians dengan menggunakan perisian Partial Least Square PLS 3.0. Hasil kajian menunjukkan bahawa keadaan kerja mempunyai hubungan dengan percanggah emosi dalam pekerja hotel. Implikasi hasil kajian juga dibincangkan dan arahan untuk penyelidikan masa depan juga ditawarkan.