EKSPLORASI FAKTOR KEBERKESANAN PERINGATAN PERSUASIF TERHADAP PENGLIBATAN PELAJAR DALAM SISTEM PEMBELAJARAN TERBUKA - Mohamad Hidir Mhd Salim; Nazlena Mohamad Ali; Hasanah Abd. Khafidz (JOURNAL INFORMATION AND TECHNOLOGY MANAGEMENT (JISTM), 2024)
Situasi pandemik global yang melanda dunia memerlukan institusi pengajian tinggi di Malaysia mengubah kaedah pembelajaran dan pengajaran daripada bersemuka kepada atas talian secara drastik. Salah satu sistem e-pembelajaran yang digunakan di Malaysia ialah sistem Pembelajaran Terbuka (PT) yang berkonsepkan Massive Open Online Courses (MOOCs). Kajian terdahulu menyatakan tahap penglibatan pelajar dalam penggunaan sistem e-pembelajaran berkonsepkan MOOC ini adalah rendah. Pembelajaran berasaskan teknologi persuasif berpotensi meningkatkan keberkesanan penglibatan pelajar kerana berlaku intervensi prinsip reka bentuk persuasif yang diambil kira dalam pembangunan sistem e-pembelajaran bagi menfokuskan kepada perubahan sikap pelajar. Antara prinsip reka bentuk persuasif penting dalam e-pembelajaran menurut Model Pembangunan Reka Bentuk Persuasif adalah elemen rangsangan dalam bentuk peringatan. Matlamat kajian ini adalah untuk menentukan faktor keberkesanan prinsip peringatan persuasif bagi pembelajaran yang menggunakan sistem PT. Prinsip peringatan persuasif yang digunakan dalam kajian ini adalah jenis heuristik dan sistematik berbentuk emel. Seramai 57 pelajar dari subjek Jihad Menurut Al-Quran dan Al-Sunnah dari Fakulti Pengajian Islam, UKM terlibat sebagai responden dalam penilaian pengguna. Hasil dapatan mendapati terdapat peningkatan lebih 80 peratus dalam bilangan lihat (views). Responden juga ditemubual bagi mendapatkan respon berkaitan email peringatan persuasif yang digunakan. Hasil dapatan temubual mendapati, gabungan elemen email peringatan heuristik dan sistematik mengubah sikap pelajar terhadap penggunaan sistem PT khusus dalam subjek Jihat Menurut Al-Quran dan Al-Sunnah.