ANALISIS PEMILIHAN FAKTOR KESESAKAN TRAK DI DEPOH LUAR PELABUHAN MALAYSIA: PENDEKATAN PROSES HIRAKI ANALITIK - Rosmaizura Mohd Zain; Ainon Ramli, (JOURNAL INFORMATION AND TECHNOLOGY MANAGEMENT (JISTM), 2020)
Peningkatan dalam jumlah pengendalian kontena dalam industri maritim telah membawa perkembangan yang pesat dalam sektor perkhidmatan pengangkutan. Pengangkutan merupakan salah satu aktiviti logistik yang penting untuk pergerakan barangan, sekiranya diperlukan oleh pelanggan. Walau bagaimanapun, pertumbuhan jumlah kontena yang menggalakkan telah mengakibatkan kesesakan dan menjejaskan kebolehcapaian trak ke terminal atau kawasan penyimpanan kontena. Maka, kajian ini bertujuan untuk menentukan pangkatan faktor-faktor kesesakan, serta pihak berkepentingan yang paling banyak mempengaruhi permasalahan ini melalui teknik Proses Hiraki Analitik (PHA). Dalam analisis PHA, pihak perkapalan (sebanyak 43%) mewakili peratusan paling tinggi yang mempengaruhi masalah kesesakan di depoh, dan di antara lima faktor, pengendalian operasi (sebanyak 34%) adalah faktor yang utama mengatasi faktor-faktor lain. Akhir sekali, kajian lanjutan pada masa akan datang dapat dilaksanakan dengan mengambilkira prioriti faktor dan pihak yang terlibat demi meminimumkan masalah kesesakan.