KAJIAN TERHADAP PEMATUHAN PROSIDUR OPERASI PIAWAI YANG MENYEBABKAN PENINGKATAN KES COVID-19 DI MALAYSIA PADA GELOMBANG KE-3 - Muhammad Aliff Imran Nor Azmi; Khairul Izzat Khairul Nizam; Nor Azrin Adila Mohamad; Rabiah Abdul Kadir, (JOURNAL INFORMATION AND TECHNOLOGY MANAGEMENT (JISTM), 2024)
Coronavirus-2019 (COVID-19) merupakan penyakit berjangkit yang disebabkan oleh virus SARS-CoV-2. Wabak Covid-19 ini bermula di Wuhan, China dan seterusnya merebak ke seluruh dunia. Malaysia juga terbeban dengan penyakit berjangkit Covid-19 dan ianya telah diklusterkan mengikut kadar turun naiknya gelombang jangkitan virus ini. Peningkatan mendadak kes Covid-19 di Malaysia pada gelombang ke-3 tanpa mengira umur dan jantina. Oleh itu kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti faktor yang menyumbang kepada peningkatan kes Covid-19 pada gelombang ke-3 dan menentukan kadar pematuhan Prosidur Operasi Piawai (SOP) di kalangan masyarakat semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Hasil kajian ini menunjukkan bahawa peningkatan kes Covid-19 pada gelombang ke-3 adalah disebabkan oleh ketidakpatuhan SOP dikalangan masyarakat di Malaysia.