KERANGKA KERJA BERASASKAN INTERNET PELBAGAI BENDA (IPB) BAGI INDUSTRI GULA APONG - Shafrida Sahrani; Dyg Norkhairunnisa Abang Zaidel; Dayang Azra Awang Mat; Kismet Anak Hong Ping; Johari Abdul Karim; Mohamad Hanif Md Saad, (JOURNAL INFORMATION AND TECHNOLOGY MANAGEMENT (JISTM), 2024)
Sektor pertanian makanan kini bergerak ke arah pemodenan dengan menggunakan Internet Pelbagai Benda (IPB) untuk memenuhi permintaan yang semakin meningkat. Oleh itu, matlamat artikel ini adalah untuk mereka bentuk kerangka kerja terbantu IPB untuk rantaian bekalan gula apong bagi meningkatkan pembangunan ekonomi industri desa. Ini termasuk peranti IPB, protokol rangkaian, teknologi pemprosesan data, platform dan antara muka pengguna untuk menyokong pengeluar gula apong dan pihak berkepentingan lain. Artikel ini boleh menjadi titik permulaan untuk mewujudkan kerangka kerja terbantu IPB bagi industri gula apong untuk merapatkan jurang bekalan-permintaan dengan memastikan hasil yang tinggi, keuntungan, dan pemeliharaan alam sekitar, di samping meningkatkan kehidupan masyarakat setempat dengan menyediakan perkhidmatan yang mampan.