ANALISIS KANDUNGAN TERHADAP GAMBAR LAMA BAGI MENCUNGKIL MAKLUMAT MENGENAI FESYEN ZAMAN SILAM DALAM KONTEKS NEGERI KEDAH - Fakhrul Anuar Aziz; Husniza Husni; Muhamad Mat Yakim; Jasni Ahmad, (JOURNAL INFORMATION AND TECHNOLOGY MANAGEMENT (JISTM), 2024)
Gambar lama dapat memberikan maklumat yang dikehendaki misalnya fesyen pakaian pada zaman dahulu. Gambarfoto bersejarah menjadi dokumen penting bagi mendapatkan maklumat silam. Maklumat sebegini amat penting dalam pembikinan filem atau drama yang memerlukan ketepatan sejarah dari sudut pakaian. Kajian ini menggunakan gambar dari proses fotografi sebagai kaedah penyelidikan. Gambar-gambar lama daripada koleksi pengumpul gambar digunakan sebagai bahan kajian. Hasilnya, beberapa maklumat penting berkaitan fesyen pada penghujung abad ke-19 dan awal abad ke-20 dapat dikenalpasti. Misalnya, berdasarkan gambar yang diperhatikan, didapati terdapat pengaruh pakaian Inggeris, Arab, China dan India.