PERANAN PERBADANAN ADAT MELAYU DAN WARISAN NEGERI SELANGOR DALAM PEMULIHARAAN DAN PEMELIHARAAN BANGUNAN WARISAN DI NEGERI SELANGOR: GEDUNG RAJA ABDULLAH, KLANG - Abdullah Anas Abu Bakar; Nadia Widyawati Madzhi; Rohaslinda Ramele Ramli (JOURNAL OF TOURISM, HOSPITALITY AND ENVIRONMENT MANAGEMENT (JTHEM), 2024)
Kajian ini melihat kepada peranan sebuah agensi badan berkanun negeri yang menjalankan fungsi dan kuasanya dalam memulihara (conservation) dan memelihara (preservation) bangunan warisan di Selangor iaitu Gedung Raja Abdullah, Klang, Selangor, serta cabaran yang dihadapi bagi mengekalkan bangunan ini kekal sebagai sebuah bangunan berstatus warisan. Kaedah penyelidikan ini adalah berdasarkan kepada pemerhatian serta analisa terhadap dokumen-dokumen utama projek-projek konservasi yang dilaksanakan jabatan terhadap bangunan ini dari tahun 2014 hingga 2019, serta temuduga di lapangan bersama kurator Jabatan Warisan Negara, jurutera, juruukur bahan dan arkitek Bahagian Kepakaran Konservasi dan Konservasi Struktur Jabatan Kerja Raya Malaysia, Pentadbir Tanah Pejabat Daerah dan Tanah Klang, Pegawai Perancang Bandar Majlis Perbandaran Klang, dan Konservator Perunding Global Heritage Sdn. Bhd. Cabaran utama yang dihadapi oleh Perbadanan Adat Melayu dan Warisan Negeri Selangor (PADAT) adalah menyelaraskan semula proses pewartaan sempadan lot tanah bangunan Gedung Raja Abdullah, Klang yang selaras dengan Kanun Tanah Negara 1965 dan Akta Warisan Negara 2005 serta menentukan kaedah pemuliharaan (method statement) yang tepat dalam mengatasi kerosakan berulang pada bangunan ini. Antara isu yang mungkin menyebabkan PADAT tidak dapat menjalankan fungsinya dengan baik adalah kekurangan peruntukan baik pulih bangunan, kekurangan tenaga pakar, ancaman pembangunan sekitar dan aktiviti penguatkuasaan yang terhad. Tambahan lagi, bangunan yang bakal digunakan semula bagi kunjungan orang ramai memerlukan semakan keselamatan terperinci dalam segenap aspek bagi mengelakkan ia mengalami kegagalan struktur. Secara kesimpulannya Perbadanan Adat Melayu dan Warisan Negeri Selangor telah berjaya menjalankan peranan serta fungsi dan kuasa yang termaktub baginya dalam memulihara dan memelihara bangunan Gedung Raja Abdullah, Klang, disamping mengekalkan status warisan bangunan ini dan mampu dinaik taraf berstatus warisan kebangsaan seterusnya melonjakkan pendapatan kerajaan negeri dengan pembukaan semula (reuse) bangunan ini sebagai sebuah Muzium Timah dan Sejarah Klang.