REKABENTUK KEMUDAHALIHAN SEBAGAI STRATEGI REKA BENTUK DAN PERANCANGAN RUANG DALAMAN KEDIAMAN MELAYU BERBILANG TINGKAT - Nordin Misnat; Mazlan Mohd Tahir; Afzanizam Muhamad; Azizul Azli Ahmad; Norfazillah Ahmad (JOURNAL OF TOURISM, HOSPITALITY AND ENVIRONMENT MANAGEMENT (JTHEM), 2024)
Rumah seharusnya menyokong aktiviti kehidupan, sistem fungsi normal harian dan individu keluarga dengan menyediakan beberapa tahap kawalan ke atas persekitaran fizikal, menggalakkan interaksi sosial, agama dan alam sekitar. Reka bentuk perumahan kini banyak dipengaruhi oleh budaya lain dan tidak mencerminkan gaya hidup masyarakat terutama bangsa Melayu. Ramai pengkaji terdahulu sedar bahawa seni bina rumah berbilang tingkat tidak sesuai dengan budaya Melayu. Pemulihan perumahan sering dilihat sebagai cerminan keperibadian, minat, gaya hidup, nilai, dan kedudukan sosial seseorang. Kajian dijalankan menunjukkan bahawa reka bentuk rumah tradisional Melayu (RTM) mempunyai prinsip reka bentuk yang banyak menyelesaikan masalah berkaitan dengan alam persekitaran, sosial dan agama. Menjadikan ia satu reka bentuk yang unggul, malar hijau dengan gaya reka bentuk rumah Melayu yang unggul sepatutnya dijadikan panduan dalam reka bentuk ruang dalaman perumahan berbilang tingkat. Kajian ini mengkaji konsep RTM, mengenal pasti perancangan reka bentuk ruang yang mudah alih (fleksibel), terbuka dengan ciri-ciri pelbagai RTM melalui perspektif alam sekitar, sosial dan Islam. Hasilnya mendedahkan pemahaman tentang nilai dan keperluan reka bentuk yang akan mempengaruhi perancangan ruang dalaman orang Melayu yang tinggal di perumahan berbilang tingkat dan seterusnya mencadangkan kerangka pemikiran dan kriteria reka bentuk ruang perumahan berbilang tingkat.